Круглий стіл «Стан та перспективи співпраці Державного закладу «Луганський державний медичний університет» з управліннями, відділами та закладами освіти Луганської області



09 лютого 2023 року за участі заступниці голови облдержадміністрації Катерини Безгинської в онлайн-форматі на платформі ZOOM відбувся круглий стіл «Стан та перспективи співпраці Державного закладу «Луганський державний медичний університет» з управліннями, відділами та закладами освіти Луганської області», який мав на меті обговорення питань співпраці вишу щодо популяризації вищої медичної освіти, проведення профорієнтації серед здобувачів освіти області, спільних соціально-освітніх та наукових проєктів тощо.

Цей захід став третьою поспіль зустріччю у рамках діяльності Департаменту, спрямованої на координацію освітньої та наукової взаємодії університетів Луганщини із закладами загальної середньої освіти.

У круглому столі також взяли участь Юрій Стецюк – директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації; Юрій Стогнієв – директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації; Сергій Смірнов – ректор Луганського державного медичного університету, доктор медичних та біологічних наук, професор; Олександр Янчевський – заступник відповідального секретаря приймальної комісії ЛДМУ; керівники відділів (управлінь) освіти військових, військово-цивільних адміністрацій Луганської області, керівники обласних медичних фахових коледжів та працівники Департаменту освіти і науки.

У вітальному слові до учасників наради Катерина Безгинська відзначила, що вдруге після 2014 року наша вища освіта переживає вимушену евакуацію та успішно вирішує на нових місцях питання відновлення освітнього процесу та наукової діяльності. Вона підкреслила важливу роль ЛДМУ у системі освіти та соціального розвитку Луганщини та наголосила на важливості налагодження чіткої комунікації між ланками вищої та загальної середньої освіти області.

Сергій Смірнов розповів про відновлення освітнього процесу та наукової діяльності, пріоритетні вектори розвитку ЛДМУ. який відповідно до наказу МОЗ України функціонує в місті Рівному та продовжує в умовах змішаного та дистанційного навчання надавати вищу освіту за спеціальностями «Медицина», «Педіатрія»,  «Стоматологія»  та «Фармація». За рахунок грантів від міжнародних партнерів поступово відновлюється матеріально-технічна база закладу, налагоджується співпраця із лікувально-діагностичними установами Рівненщини, що дає нові можливості для практичної роботи викладачів та повноцінної клінічної підготовки студентів.

Юрій Стогнієв підтримав пропозицію керівництва ЛДМУ провести спільно із облдержадміністрацією, закладами загальної середньої освіти області та медичними фаховими коледжами день відкритих дверей у онлайн-форматі для того, щоб усі бажаючі навчатися в університеті мали змогу дізнатися про умови та переваги навчання в ЛДМУ.

Олександр Янчевський акцентував увагу на тому, якою очікується вступна кампанія до ЛДМУ у 2023 році, які особливості чекатимуть абітурієнтів, якими перевагами користуватимуться при вступі випускники шкіл та коледжів з тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщені особи.

Модератор круглого столу Юрій Стецюк наприкінці зустрічі подякував її учасникам, побажав вдалого пошуку шляхів взаємодії та запевнив керівництво ЛДМУ у підтримці облдержадміністрацією та Департаментом освіти і науки освітніх, наукових та організаційних інновацій, спрямованих на відновлення освіти та науки Луганщини.