Луганська обласна мала академія наук – крок в успішне майбутнє!



Восени 2014 року відновив діяльність один з найкращих закладів системи Малої академії наук України – Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді.

Головною метою діяльності КЗ «ЛОМАНУМ» є задоволення інтелектуального і духовного розвитку молоді, підготовка її до активної діяльності у галузі науки та сприяння самовизначенню молоді у майбутній професії.

Навчальним процесом у Луганській МАН у цьому навчальному році охоплено 1484 учня. Наукові осередки діють у 2 містах та 8 районах області: Лисичанську, Сєвєродонецьку, Біловодському, Новоайдарському, Новопськовському, Марківському, Сватівському, Кремінському, Попаснянському, Білокуракінському.

При Луганській обласній малій академії наук з 1997 року працює Обласна очно-заочна школа. У цьому навчальному році у школі займається 805 дітей. В обласних секціях з юними науковцями працюють 56 провідних професорів і доцентів Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, Інституту хімічних технологій Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, Луганського державного медичного університету та Донбаського державного технічного університету.

Протягом 2016 року Луганська МАН стала організатором та учасником близько 50 інтелектуальних масових заходів, у яких взяли участь 8613 учнів навчальних закладів Луганської області.

Результатом плідної роботи працівників КЗ «ЛОМАНУМ» стали перемоги манівців на Всеукраїнському рівні: І місце на Всеукраїнському конкурсі винахідницьких і раціоналізаторських проектів еколого-натуралістичного напряму; на Всеукраїнському енергетичному хакатоні «Energy Hack», який проходив вперше, команда учнів секцій Обласної очно-заочної школи посіла І місце; І та ІІ місця на VI Всеукраїнській науково-технічній виставці-конкурсі молодіжних інноваційних проектів «Майбутнє України»; І та ІІ місця у Всеукраїнській мистецькій акції «Мій Шевченко»; І та ІІ місця у ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу есе, присвяченого 160-річчю від дня народження Івана Франка; ІІ та ІІІ місця у Всеукраїнському інтерактивному конкурсі МАН-Юніор-Дослідник 2016; вперше троє юних науковців гідно представили нашу область на фінальному очному етапі Всеукраїнського конкурсу дослідницьких робіт для учнів 6-8 класів та посіли ІІІ-ті почесні місця за своїми номінаціями; на Всеукраїнській олімпіаді з філософії наші конкурсантки отримали дипломи ІІІ ступеня та цінні подарунки.

У квітні цього року команда КЗ «ЛОМАНУМ» вдало дебютувала на XII Всеукраїнському турнірі юних журналістів, який відбувся в у м. Суми і посіла ІІІ місце. В жовтні місяці на Всеукраїнському турнірі юних правознавців у Закарпатській області команда учнів середньої загальноосвітньої школи № 18 м. Сєвєродонецька продемонструвала вміння вести наукову полеміку та посіла II місце.

Гордістю ЛОМАНУМ є випускник секції «Науково-технічна творчість та винахідництво» Обласної очно-заочної школи Катруха Антон, який восени став учасником ІV Наукової школи з фізики на базі Європейської організації ядерних досліджень «CERN» у Швейцарії та стипендіатом Президента України, як переможець Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН у 2016 році.

Найактивніші вихованці ЛОМАНУМ мали можливість за рахунок коштів обласної держадміністрації навчатися у 7 Всеукраїнських літніх профільних школах Малої академії наук України влітку 2016 року. Також для 10 юних вихованців секцій хімії та біології, екології та аграрних наук була проведена екологічна експедиція у Кремінських лісах під керівництвом викладачів вищих закладів освіти.

Найбільш масовим та значущим заходом, спрямованим на формування в інтелектуально обдарованої учнівської молоді елементів наукового світогляду, є Всеукраїнський конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів-членів Луганської обласної малої академії наук учнівської молоді. Наразі відбудеться I етап  конкурсу.

Результати плідної праці Луганської обласної малої академії наук учнівської молоді дозволяють говорити про високий рівень компетентності учнів-членів Луганської МАН, що поповнюють ряди студентів вищих навчальних закладів, майбутньої еліти української науки.