Луганський національний аграрний університет святкує 100-річний ювілей



27 серпня є визначною датою для здобувачів вищої освіти, викладачів та співробітників Луганського національного аграрного університету. У цей день відповідно до постанови Верховної Ради України від 15 липня 2021 року № 1656-ХІ один з найстаріших вишів Луганщини відзначатиме 100 років із дня заснування.

Попри такий поважний вік університет, заснований у 1921 році,  продовжує функціонувати як мережевий заклад вищої освіти на територіях Донецької та Луганської областей, випускаючи бакалаврів та магістрів для різних галузей економіки України, головним чином – для сільського господарства: агрономів, економістів, інженерів-механіків, інженерів-технологів зі зберігання, консервування та переробки м’яса і м’ясопродуктів, молока і молокопродуктів.

В умовах збройної агресії з боку Російської Федерації у 2014 році приймалось непросте рішення про переїзд закладу до міста Харкова, а відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 20.08.2018 № 925 ЛНАУ було переміщено до м. Старобільська Луганської області.

Керівництвом вишу було розроблено реінтеграційну стратегію розвитку університету, відповідно до якої та за підтримки міжнародних партнерів розпочались процеси з відновлення матеріально-технічної та лабораторно-дослідної бази, комерціалізації результатів науково-практичної діяльності, удосконалення практичної підготовки здобувачів, запровадження дуальної системи освіти та сучасних регламентів у процедури управління, розвитку внутрішньої системи якості освіти.

Сьогодні Луганський національний агарний університет є багатопрофільним закладом вищої освіти, який має у своїй структурі  навчально-науковий інститут механізації сільського господарства, 3 факультети (економічний; ветеринарної медицини, біологічних і харчових технологій; агрономії та будівництва), 3 коледжі та Луганський державний обласний навчальний центр підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів АПК ЛНАУ.

Структурні підрозділи університету розміщуються на території Луганської (м. Старобільськ, с. Веселе, Старобільський р-н) та Донецької (м. Слов’янськ, м. Костянтинівка, с. Іллінівка, Костянтинівський р-н та м. Красногорівка) областей.

Основними напрямками роботи ЛНАУ є формування сучасного освітнього середовища з підготовки кваліфікованих фахівців, які формують людський капітал для Сходу України, забезпечення доступності вищої освіти, у тому числі – для вступників з тимчасово окупованих територій, створення сучасного лабораторного центру науки та інновацій в аграрній галузі, здійснення комплексу реінтеграційних заходів з відновлення повноцінного функціонування на території Луганської та Донецької областей.

Переконані, що крок за кроком зусиллями науковців, викладачів та студентів університет надалі нарощуватиме свій науково-освітній потенціал, підтверджуючи почесне звання «національний».

Сердечно вітаємо колектив Луганського національного аграрного університету зі 100-річним ювілеєм та зичимо нових звершень, цікавих наукових та педагогічних ідей, щоденного натхнення, міцного здоров’я, миру та процвітання.