«Луганщина – мій рідний край»



Схід України – то Луганщина моя,

Простора, щедра, вільна, наче птах!

Перлина України золота,

Що зустрічає сонечко в степах!

 

10 грудня 2019 на базі КЗ “Сєвєродонецька обласна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів” відбулася обласна краєзнавча конференція учнівської молоді «Луганщина – мій рідний край». Захід організовано Департаментом освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації та Луганським обласним центром дитячо-юнацького туризму і краєзнавства. Юні краєзнавці з’їхалися з усіх куточків Луганської області, щоб поділитися своїми дослідженнями з однолітками.

Під час урочистого відкриття учасників привітали Василь М’ягкоход, начальник відділу позашкільної, спеціальної освіти, закладів та установ обласної комунальної власності Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації, Олена Бєлікова, заступник начальника управління – начальник відділу інвестиційної діяльності та туризму управління інвестиційної діяльності, підприємництва та цінової політики Департаменту економічного розвитку, зовнішньоекономічної діяльності та туризму Луганської обласної державної адміністрації, Сергій Яровенко, підполковник, офіцер групи цивільно-військового співробітництва оперативно-тактичного угруповання «Північ».

Творчими номерами привітали учасників конференції і хореографічний колектив «ДІАМАНТ» Сєвєродонецького міського Центру дитячої та юнацької творчості (керівник Наталія Котелевська) та Тетяна Сергєєва з авторською піснею на слова Вікторії Куценко «Ти – пісня моя, Луганщина».

Луганщина – чарівний край, що славиться своїми пам’ятками і пам’ятниками, древніми печерами, джерелами цілющих мінеральних вод, дубовими гаями, кінними заводами, заповідниками і музеями. Луганщина – мала Батьківщина видатних постатей, письменників і поетів, кінорежисерів, артистів театру і кіно, музичних виконавців, космонавтів, етнографів та науковців. Саме пошуково-дослідницькі роботи з історії, екології, географії, етнографії та культурної спадщини Луганщини представляли учасники секції – «Моя батьківщина Україна».

У секції «Захисники Вітчизни – учасники антитерористичної операції в Луганській та Донецькій областях, волонтери» доповідачі представляли дослідження життєвого та бойового шляху героїв-земляків: військових, добровольців, волонтерів та активістів Майдану, героїв, які в найтяжчі часи, не шкодуючи себе, стали на захист своєї Батьківщини, хтось із них віддав життя за Україну, а хтось і до сьогодні стоїть на захисті нашого з вами спокою. Учасники цієї секції дбайливо зібрали інформацію про своїх героїчних земляків і прагнуть ділитися нею щоб подвиг героїв не забувся.

Кожен куточок нашої області має свої унікальні пам’ятники історії, архітектури, природи та культури, якими місцеві жителі пишаються та хочуть показати їх усьому світові. У секції «Тут все моє і звідси родом я» учасники представляли відео-екскурсії своїми рідними містами та селищами.

До роботи в журі секцій були залучені фахівці з Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Олена Короткова – завідувач кафедри соціально-гуманітарних дисциплін та методики їх викладання, кандидат історичних наук, Ірина Хайло – методист з історії та правознавства, старший викладач кафедри соціально-гуманітарних дисциплін та методики їх викладання, Ярослава Коваленко – методист з географії та економіки кафедри природничо-наукових дисциплін та методики їх викладання, Ольга Куцевська – провідний фахівець факультету заочного та дистанційного навчання Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е. О. Дідоренка, Сергій Яровенко, підполковник, офіцер групи цивільно-військового співробітництва оперативно-тактичного угруповання «Північ», Олена Стеценко – керівник відокремленого підрозділу громадської організації «Громадянський корпус» в Луганській області; Вероніка Дрожжина – спеціаліст відділу комплектування та призову (підготовки до військової служби) Луганського обласного військового комісаріату, Ольга Головко, завідуюча музеєм історії приватного акціонерного товариства «Сєвєродонецьке об’єднання Азот», Оксана Горбатенко – головний спеціаліст відділу інвестиційної діяльності та туризму управління інвестиційної діяльності, підприємництва та цінової політики Департаменту економічного розвитку, зовнішньоекономічної діяльності та туризму облдержадміністрації, Олександр Вертеленко – голова федерації спортивного туризму Луганської області, методист Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства.

Журі відзначили високий рівень виступів учасників конференції та побажали успіхів у подальших дослідженнях.

Ви пишете історію землі,

Своєї незалежної країни,

Ви – громадяни, хай іще малі.

Держави вільної, що зветься Україна.

Доповідачі конференції отримали дипломи учасників конференції, збірку тез пошуково-дослідницьких робіт. Кращі доповіді були відзначені грамотами Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації та цінними подарунками. Також грамоти Департаменту економічного розвитку, зовнішньоекономічної діяльності та туризму Луганської обласної державної адміністрації отримали доповідачі у секції «Тут все моє і звідси родом я»

По завершенню конференції педагоги залишили відгуки:

  • «Ця конференція показала, що Луганський край багатий людьми, які в скрутні для країни часи здатні виявити найкращі якості людини: патріотизм, сміливість, щедрість та жертовність» (Березна М.О. вчитель Лисичанської ЗОШ І-ІІІ ступенів №26);
  • «Людина живе доти, доки живе память про неї. Ці слова про наших героїв. І один з них – Куліш Іван Володимирович. Учні Бутівської загальноосвітньої школи пишаються своїм земляком, учасником Євромайдану, учасником АТО, лицарем ордена «За мужність ІІІ ступеня», який віддав своє життя за нашу рідну землю. Герої не вмирають. Виражаємо вдячність організаторам цієї конференції за вшанування пам’яті наших героїв. Ми творимо історію своїми руками» (Олещенко М.В. вчитель Бутівської ЗОШ І-ІІІст.);
  • «Дослідницько-пошукові роботи учнів дійсно цікаві тим, що команди зібрали сучасні відомості про сучасних героїв, які живуть і працюють поруч, або віддали своє єдине життя за рідну землю. Саме ці роботи стануть основою сучасної історії України, яка пишеться в наші дні. Хочу побажати учням бути допитливими, збирати всю цінну інформацію. Бажаю всім успіхів!» (Олеся Дорофєєва, педагог- організатор КЗ «НВК Гарант» м. Лисичанськ);
  • «Пошукова робота з теми «Захисники Вітчизни – учасники АТО, волонтери» зараз дуже на часі, бо ми маємо можливість познайомитися з живими сторінками історії: учасниками та свідками подій, а не повертатися до цієї теми через десятки років, коли пам’ять вже стерлася. Ця робота не лише для нас, а й для майбутнього» (О. Літвінова вчитель м.Рубіжне ЗШ І-ІІІ ст. №8).

 

Мій рідний край – Луганщино моя –

Несу я в світ твоє святе імення!

Це ти, моя улюблена земля,

Даєш мені і сили, і натхнення.

Більше фото:  https://www.facebook.com/osvitaloda/