Люби і знай свій рідний край!



Схід України – то Луганщина моя, Для неї першої тут сонечко встає. Ліси, річки, степи – моя земля, Що вільно дихати і мислити дає. Схід України – то Луганщина моя, Простора, щедра, вільна, наче птах! Перлина України золота, Що зустрічає сонечко в степах!…                       Вікторія Куценко

З 14 по 19 серпня 2018 року у рамках Чемпіонату України зі спортивних туристських походів серед учнівської та студентської молоді Луганським обласним центром дитячо-юнацького туризму і краєзнавства було проведено велосипедний туристський похід 3 ступеню складності по Луганській області, який продовжив низку заходів, присвячених 80-річчю утворення Луганської області.

Гуртківці ЛОЦДЮТК, учні Камишуваського НВК Попаснянського району, Лисичанського НВК «Гарант», Лисичанської спеціалізованої школи № 27 здійснили ще одну цікаву подорож, яка дозволила їм доторкнутися до дивовижної природи Луганщини, ознайомитися з пам’ятками історії та культури рідного краю.

Особливо учасників подорожі вразив печерний монастир в Сватівському районі. Штучні підземні споруди знаходяться неподалік від селищ Наугольне та Преображенське. За деякими відомостями крейдяна печера була споруджена в 1894 році. Підземні споруди являють собою мережу галерей і кімнат. Печери Луганщини відносяться до числа рідкісних і унікальних архітектурних споруд. На території України найбільш відомими пам’ятками цього типу є печерні комплекси Києво-Печерської лаври, Видубицького та Святогірського монастирів. Величезне історичне значення цих пам’яток знайшло своє відображення в давніх писемних джерелах і є предметом широкого вивчення.

Під час подорожі туристи відвідали пам’ятку культурної спадщини селища Мілуватка Сватівського району – церкву Свято-Різдва-Іоанна-Предтечі та ознайомились з її незвичайною історією – церква нещодавно відзначила свій сторічний ювілей, в її стінах колись хрестився Микола Мащенко – всесвітньо відомий режисер, письменник, кіноакадемік. У церкві бережеться пам’ять про останнього Писаря та останнього Полковника Ізюмського полку.

Усього юні туристи подолали понад 180 км, мандруючи мальовничими куточками Сватівського та Кремінського районах ґрунтовими та польовими дорогами вздовж річок Красна та Борова. Луганська область вирізняється серед інших областей контрастними та різноманітними ландшафтами. Тут є крейдяні відслонення над заплавами річок, ліси, степові балки, населені байбаками і незвичний ландшафт Донецького кряжу із пагорбами, скелями і глибокими байраками.

Подорожуйте Луганщиною! Вивчайте, любіть свій рідний край! Цінуйте красу природи навколо себе! Нам є чим пишатися!