Літня фізична школа



З 10 до 17 червня 2017 р. на базі Міжнародного центру дитячої наукової творчості MANLAB.CAMP у м. Київ (Пуща-Водиця) Національний центр «Мала академія наук України» провів Всеукраїнську літню фізичну школу.

Її учасниками стали школярі з усієї України. Луганщину представляли шість учнів-членів Луганської обласної малої академії наук учнівської молоді: Носков Олексій, Скарга-Бандуров Ілля (м. Рубіжне), Кошеленко Кирило (м. Лисичанськ), Степурін Дмитро (м. Сєвєродонецьк).

Лекційні та практичні заняття, експедиційні дослідження і проблемні задачі об’єднала загальна тема – електрика.

З циклу лекцій з електрики, які прочитав доцент фізичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка, кандидат фізико-математичних наук Владислав Кравченко, юні науковці дізналися про електричні заряди й електричне поле, електричний струм і електроенергію, магнітне поле, електроприлади та генератори електроенергії. Щоб закріпити і поглибити отримані знання, розв’язували задачі. У такий спосіб могли побачити, як фізичні закони використовують на практиці.

На лабораторних роботах школярі досліджували електричне поле, визначали характеристики елементів електричного кола, мали можливість попрацювати з металошукачем, керувати безпілотником, подивитись у сонячний телескоп. Протягом кількох днів команди працювали над проблемними завданнями, які викликали найбільший азарт. Захист проектів перетворився на справжню інтелектуальну битву з палкими дискусіями.

У вільний час майбутні науковці грали у волейбол, а також мали нагоду зустрітися з режисером фільму «Поводир» Олесем Саніним і послухати українські пісні різних століть і жанрів у виконанні одного з акторів фільму, кобзаря та лідера гурту «Хорея Козацька» Тараса Компаніченка.

За цей тиждень учасники літньої школи з різних куточків України добре відпочили, дізналися багато нового, познайомилися й потоваришували одне з одним. А ще пересвідчився в тому, що вивчати фізику в такому дослідницькому форматі продуктивніше і цікавіше.