Літня філологічна школа на Закарпатті



Упродовж літа Національний центр «Мала академія наук» проводить літні школи для юних науковців. Естафету літніх шкіл перейняла школа мистецтвознавства і філології, що проходила 03-09 липня у мальовничому Закарпатті на базі Закарпатського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді (м. Ужгород) – ЗОЦНТТУМ.

Від Луганської області до участі у філологічній школі була запрошена переможниця ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту наукового відділення «Мовознавство» Аліпова Дар’я (учениця 10 класу Попаснянської гімназії №20).

Шість днів школи проминули миттю. Учасники школи мали змогу відвідати лекції:

  • «Поп-арт як вид мистецтва» (лектор – Гаврош Оксана Іванівна, викладач кафедри прикладного мистецтва Закарпатської академії мистецтв);-
  • «Фонетика. Орфоепія» (лектор – Чобаня Вікторія Валеріївна, вчитель української мови та літератури загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів № 12 Ужгородської міської ради Закарпатської області, вчитель-методист);
  • «Традиційний народний костюм та вишивка українців Закарпаття» (лектор – Пилип Роман Іванович, викладач Закарпатської академії мистецтв, кандидат мистецтвознавства);
  • тренінг з розвитку креативного мислення (Чумак Анна Леонідівна, методист НЦ «МАНУ», кандидат філософських наук) та багато інших цікавих занять.

Особливо вразили Закарпатські краєвиди підчас екскурсій в музей народної архітектури і побуту та краєзнавчий музей ім. Тиводара Легоцького, готельно-туристичного комплексу «Воєводино» та участь в етно-фольклорному святі «KUPALA FEST», екскурсія до Музею сучасного мистецтва Енді Воргола (м. Меджилабірці, Словаччина).

Не обійшлось й без приємних зустрічей з письменником, драматургом, журналістом Гаврошом Олександром Дюловичом, ліплення із глини «Народна символіка у керамічних виробах» під керівництвом Ладижець Ольги Олесіївни (керівник гуртків ЗОЦНТТУМ, член спілки дизайнерів України), розучування закарпатських пісень та хореографії з Ільченко Оксаною Михайлівною (керівник методичного центру районного будинку культури Ужгородської райдержадміністрації).

Приємним підсумком, звичайно, було урочисте закриття школи з піснями, танцями, приємними словами та нагородженнями.

Це насправді неперевершені враження та цінні знання, нові друзі та море позитиву…

Щиро дякуємо за прекрасну організацію літньої школи Наталії Миколаївні Чепурко та Анні Леонідівні Чумак, за чудові емоції, за зустрічі і знайомства, за нагоду побачити і пройнятися колоритом Закарпаття.

Більше фото:  https://www.facebook.com/osvitaloda/