Літня хіміко-біологічна школа



1В Міжнародному центрі дитячої наукової творчості MANLAB.CAMP з 20 по 28 червня цього року відбулася Всеукраїнська літня хіміко-біологічна школа, в якій приймали участь вихованки Обласної очно-заочної школи комунального закладу «Луганська мала академія наук учнівської молоді», учениці Рубіжанського ліцею – Сухіна Дар’я та Подоляка Марія.

2За час школи науковий співробітник Інституту хімії високомолекулярних сполук НАНУ, кандидат хімічних наук Ірина Бей розповіла учням про дисперсні системи, синтез та деякі властивості колоїдних розчинів, ознайомила з основами розділення речовин, провела демонстрацію яскравих хімічних дослідів і практично показала, як застосовувати хроматографію. А молодший науковий співробітник відділу молекулярної генетики Інституту молекулярної біології і генетики НАНУ Світлана Антоненко розглянула з учасниками школи основи алелопатії рослин і роботу в біологічній лабораторії, оцінювання алелопатичного потенціалу різних видів рослин й алелопатію у фітоценозах.

6Завдяки заняттям любителі хімії та біології дізналися про етапи наукового дослідження, правила виконання роботи і критерії її оцінювання.

«У нас були прекрасні викладачі… На їх заняттях ми не тільки дізнавалися багато нового, а й мали можливість відчути себе справжніми науковцями, проводячи експерименти з різними речовинами або ж вивчаючи рослини під мікроскопом…» – розповіли представниці нашої області.

Окрім наукових знань, яких за час школи учні набували на заняттях, вечорами вони збиралися гуртом і дивилися фільми на проекторі, грали у волейбол, бадмінтон, проводили змагання з КВК, а також побували на екскурсії в музеї Палладіна, під час якої розглянули діяльність лабораторій Інституту біохімії НАН України.

9На закритті роботи Всеукраїнської літньої наукової хіміко-біологічної школи заступник директора НЦ «МАНУ» з навчально-виховної роботи Тетяна Пещеріна вручила учасникам свідоцтва про закінчення школи.

За ці вісім днів у нас склався міцний, дружний й веселий колектив з 42 школярів різних областей і двох кураторів – Інни Олександрівни та Марини Василівни. Я хочу сказати, що в літній школі я не тільки дізналася багато нового, а й придбала багато хороших друзів. Мені дуже сподобалося і хотілося б поїхати туди ще. – поділилася Марія.