Літні школи із задоволенням прийняли молодих науковців



У період з 13 по 20 червня Національний центр «Мала академія наук України» провів Всеукраїнську літню  школу з робототехніки та інформаційних технологій, математичну та філологічну школи на базі чудового готельно-туристичного комплексу «Ксенія»  (с. Врубівці Кам’янець-Подільського району Хмельницької області). У роботі школи взяли участь молоді науковці з 20 областей України. Луганську область представили 8 учасників-членів МАН. Серед них: Татарченко Георгій та Івашин Дарій; Криворучко Аліна, Обломій Олександр та Ревека Артем; Ющенко Артем (м. Рубіжне), Кирилова Валерія та Філіпченко Каріма (м. Попаснянський район).

Мальовнича місцевість, гостинність і чудова атмосфера – найкраща мотивація до подальшого глибокого вивчення профільних дисциплін. Заняття у  літніх профільних школах – це важливий етап підготовки учнів до науково-дослідницької та пошукової діяльності, здійснення наукових розвідок, вміння брати і ділитися інформацією, креативити, прагнути для нових відкриттів.

Дні, проведені у літній школі, були насичені не лише лекціями та дослідами, дуже добре був організований відпочинок учасників. Усі заходи були спрямовані на об’єднання дітей з різних куточків України у велику наукову команду, що може не лише блиснути знаннями, але й чудово провести дозвілля.

Викладачі Київських, Харківських та інших провідних вузів відкрили для молодин дослідників нові, незнані досі цікавинки у світі науки. Насичені лекційним матеріалом дні не здалися важкими чи нецікавими. Вдало дібрана тематика різного профілювання допомагла підсилити інтерес до обраної кожним дисципліни. Молоді науковці з математичної школи – Татарченко Георгій та Івашин Дарій – відкрили для себе світ нестандартного розв’язання задач, поглибили знання з алгебри.  Підлітки вивчали комплексні числа, їхні форми і застосування у задачах, побудову графіків та їхнє використання; приділили чималу увагу застосуванню у практичних задачах методів комбінаторики й елементів теорії ймовірності; розв’язували задачі із параметрами, а також завдання на швидкість і кмітливість. Також учасники школи розв’язували повний тест із програми ЗНО.

Філологи – Ющенко Артем, Кирилова Валерія та Філіпченко Каріма – займалися стилістикою, освоювали журналістські ази, вражали творчими проектами. Також розглянули особливості закінчень іменників чоловічого роду однини ІІ відміни у формі родового відмінка однини і робили безліч практичних завдань із розглянутих мовознавчих аспектів. Також розглянули особливості закінчень іменників чоловічого роду однини ІІ відміни у формі родового відмінка однини і робили безліч практичних завдань із розглянутих мовознавчих аспектів.

Школа робототехніки (Криворучко Аліна, Обломій Олександр та Ревека Артем) йде з інноваційними технологіями в ногу, дещо навіть обганяючи їх. Прикладні задачі з робототехніки розв’язували із врахуванням інформаційних технологій: робот мав дистанційно керуватися бездротовим способом.

Молоді науковці Луганської області оволоділи навичками нестандартного підходу до розв’язання задач, поглибили стилістичні та орфографічні загнання, навчилися створювати інноваційну техніку – від читання елементарних схем до демонстрування роботів на публіці. Усі учасники із задоволенням згадували проведений у літній школі час. Шкодували лиш за одним: що тиждень пролетів досить швидко, і вже не можна повернути час назад.