Майбутнє лісу у надійних руках



Відповідно до «Плану всеукраїнських і міжнародних організаційно-масових заходів з дітьми та учнівською молоддю на 2019 рік (за основними напрямами позашкільної освіти)» з 25 до 27 вересня 2019 року у Чернігівській області був проведений ІІ (фінальний) етап Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв закладів загальної середньої та позашкільної освіти. Цей захід проводився спільно Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді МОН України та Чернігівською обласною станцією юних натуралістів.

На цей захід прибули 24 команди юних лісівників – переможців І (обласного) етапу заходу з усіх областей України, що засвідчило важливість участі молоді у збереженні лісів нашої Батьківщини, як одного з найбільших багатств та надії на збереження екологічної рівноваги. Саме на цьому у своїх виступах-вітаннях до учасників Зльоту зосередили свою увагу виконуюча обов’язки голови Чернігівської облдержадміністрації Наталія Романова та директор Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді МОН України, доктор педагогічних наук, професор, академік Академії наук вищої освіти України Володимир Вербицький.

Програмою Зльоту були передбачені виставки, презентації, конкурс-захист дослідницьких робіт, звіти про практичну роботу та впровадження дослідницьких робіт в практику роботи учнівських лісництв. Крім конкурсних робіт хазяї передбачили відвідування лісових господарств, зустрічі з вченими та практиками лісового господарства, екскурсії  історичними місцями Чернігівщини. Для працівників базових лісових господарств та керівників учнівських лісництв були передбачені диспути та обговорення шляхів розвитку учнівських лісництв в Україні, як важливої складової екологічної освіти і виховання молоді, повернення поваги до людини праці, збереження лісових багатств України як важливого фактору екологічної стабілізації та важливої ланки розвитку економіки держави. Журі складалось з науковців, вчених, представників лісових господарств, працівників Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді МОН України.

Луганську область представляла команда шкільного лісництва «Лісовичок» Вільхівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Станично-Луганського району, які є членами гуртка «Основи лісоводства» Луганського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді.  Члени шкільного лісництва «Лісовичок» Панов Ігор, Рябухіна Яна та Рай Єва, разом з керівником цього лісництва Щербак Юлією Вікторівною, вчителем фізики цієї школи та, за сумісництвом, керівником гуртка Луганського ОЦЕНТУМ,  розповіли журі та учасникам Зльоту про історію становлення та розвитку свого лісництва, яке є одним з найстаріших шкільних лісництв в Луганській області.  І сьогодні попри складну ситуацію в районі, коли значна кількість лісових масивів закрита та є небезпечною для життя, значні ділянки, пошкоджені пожежами, бойовими діями та порубками на фортифікаційні споруди, працівники базового лісового господарства проводять роботу з дітьми лише в лісових масивах, де  не має загрози життю. Разом з цим почалася робота з залучення учнів до дослідницької діяльності. Як зауважила Філатова Любов Іванівна, інженер лісотехнічних культур ДЛМГ «Станично-Луганське», представник базового лісомисливського господарства, у лісоводів та юних лісівників Станично-Луганського району попереду дуже багато роботи. Всіх учасників цього заходу, включаючи журі, педагогів та учнів, вразила мужність, наполегливість та відданість справі збереження та відтворення лісів рідного краю юних лісівників Луганщини, їх робота в таких складних умовах.

Це був перший за останні 5 років конкурс, у якому взяли участь юні лісівники Луганщини. Команда Луганської області отримала Подяку за активну участь у ІІ (фінальному) етапі Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв закладів загальної середньої та позашкільної освіти. І хоча команда нашої області не посіла призове місце, ми впевнені, що це тільки початок. І ми впевнені – пройде не так багато часу і юні лісівники Луганщини знов стануть одними з найкращих в Україні. А з такими прекрасними дітьми та педагогами, за підтримки Департаменту освіти і науки Луганської облдержадміністрації та Луганського обласного управління лісового та мисливського господарства, це реально.