МАНДРУЙМО РАЗОМ – Я І ТИ!



25 січня 2020 року на базі Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства у м. Сєвєродонецьку відбувся збір переможців І (обласного) етапу змагань зі спортивних туристських походів серед учнівської та студентської молоді. Організаторами виступили Департамент освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації та Луганський обласний центр дитячо-юнацького туризму і краєзнавства. Захід проводився з метою розширення і поглиблення знань учасників походів з історії, культури, природи України, вивчення та розповсюдження кращого досвіду організації і проведення спортивних туристських походів учнівської та студентської молоді.

Під час відкриття учасників заходу привітали директор Луганського ОЦДЮТК Тетяна Сідєльнікова та головний суддя змагань Олександр Вертеленко. Близько 50 юних туристів і їх керівників з мм. Сєвєродонецька, Рубіжного, Сватівського, Старобільського районів, Білокуракинської селищної ради та Луганського ОЦДЮТК зібралися, щоб звітувати про проведені протягом 2018-2019 навчального року спортивні туристські походи, поділитися своїми враженнями та продемонструвати фільми про свої мандри. Юними туристами Луганщини були здійснені пішохідні, водні та велосипедні подорожі, як територією нашої області, так і територією України.

Так, туристи Старобільського районного Будинку творчості дітей і юнацтва Старобільської районної ради (керівник Андрій Нещерет) здійснили пішохідний похід 3 ступеню складності Луганщиною та похід І категорії складності – уздовж берега Чорного моря по Херсонській області.

Спогадами про походи з водного туризму поділилися представники туристської групи Сватівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеню №2 Сватівської районної ради (керівник Ганна Галінська) (похід 3 ступеню складності) та туристи Комунальної установи «Рубіжанський міський центру туризму, краєзнавства спорту та екскурсій учнівської молоді» (керівник Ігор Тарасенко) (похід І категорії складності). Обидві подорожі здійснені річкою Сіверський Донець в межах Харківської, Донецької областей.

Велосипедні та водні походи представили мандрівники Комунального закладу позашкільної освіти Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді відділу освіти Сєвєродонецької міської ради. Туристська група під керівництвом Олександра Іванова здійснили велосипедний похід ІІ категорії складності, а туристи-водники під керівництвом Лариси Борисової та Олександра Герасименко пройшли водні походи ІІ категорії складності по р. Черемош.

Туристи Білокуракинської загальноосвітньої школи №1 Білокуракинської селищної ради (керівники Олександр Болкун і Альона Запара) поділилися враженнями від велосипедного походу І категорії складності по Рівненській, Тернопільській та Львівській області.

Юні мандрівники Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства (керівник Олександр Вертеленко) здійснили дві подорожі – пройшли велосипедний похід 3 ступеню складності чудовими Кремінськими лісами та проїхали понад 400 км Західною Україною, щоб здійснити подорож І категорії складності та відвідати 11 замків Львівської та Тернопільської областей. До складу туристських груп увійшли гуртківці з Попаснянського, Кремінського районів та м. Сєвєродонецька і Лисичанська.

Учасники походів розповідали про чудові краєвиди та визначні пам’ятки нашої держави, про цікавих людей, що зустрічали на своєму шляху. Розповіді юних туристів ще раз підтвердили – УКРАЇНА – ЄДИНА, НЕПОВТОРНА КРАЇНА.

Усі призери в окремих номінаціях були нагороджені грамотами Департаменту освіти і науки Луганської ОДА.

Переможці у загальному заліку отримали грамоти та кубки. Кращими цьогоріч стали:

– команда Комунального закладу позашкільної освіти Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді відділу освіти Сєвєродонецької міської ради – посіла І місце;

– команда Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства – ІІ місце;

– команда Старобільського районного Будинку творчості дітей і юнацтва Старобільської районної ради – ІІІ місце.

ЩИРО ВІТАЄМО ПЕРЕМОЖЦІВ, БАЖАЄМО УСПІХІВ, ЦІКАВИХ УСПІШНИХ ПОДОРОЖЕЙ ТА НЕЗВІДАНИХ СТЕЖОК У ТУРИСТСЬКОМУ СЕЗОНІ 2020!