Меседж тижня: «Держава турбується про дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування».



Одним із пріоритетних напрямів роботи обласної державної адміністрації є реалізація права кожної дитини на виховання в сім’ї, створення сприятливих умов для  її повноцінного розвитку.

Голова обласної державної адміністрації – керівник військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз затвердив Регіональну цільову програму забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа на 2017-2018 роки.

В області проводиться робота зі збільшення кількості дітей, влаштованих до сімейних форм виховання.

Загальна кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку в службах у справах дітей Луганської області, на підконтрольній українській владі території області, станом на 01.01.2018 становить 1451 дитину (1,0% від загальної кількості дитячого населення). З них: 419 – діти-сироти  і 1032 дитини, позбавлені батьківського піклування.

Найбільш поширеною формою виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в області є опіка та піклування. В сім’ях опікунів, піклувальників виховується 1051 дитина-сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування.

Пріоритетною та найбільш захищеною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є усиновлення.

Станом на 01.09.2018 в області усиновлено 28 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них українськими громадянами – 24, іноземцями – 4 дитини.

Пріоритетним завданням залишається мотивування громадян України до усиновлення двох-трьох дітей – родинних груп братів і сестер, які перебувають на обліку з усиновлення, мають братів і сестер, а також дітей старшого віку.

Станом на 01.08.2018 в області створено та функціонує 16 дитячих будинків сімейного типу та 84 прийомні сім’ї, в яких виховується 265 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них 1 дитячий будинок сімейного типу та 4 прийомні сім’ї переміщені з тимчасово окупованої території Луганської області.

В поточному  році створено 1 дитячий будинок сімейного типу, 4 прийомні сім’ї, до яких влаштовано на виховання 15 дітей. Дитячий будинок сімейного типу створено в Новопсковському районі на базі прийомної сім’ї. Прийомні сім’ї створено в Міловському, Новопсковському, Станично-Луганському районах та м. Сєвєродонецьк.

За рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво/капітальний ремонт/реконструкцію малих групових будинків, будинків підтриманого проживання, будівництво/придбання житла для дитячих будинків сімейного типу, соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, виготовлення проектно-кошторисної документації, придбано 7 будинків та 14 квартир. Це надало можливість забезпечити соціальним житлом 22 дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування та осіб з їх числа.

Також в області у 2018 році заплановано будівництво двох дитячих будинків сімейного типу в Біловодському та Новопсковському районах. Виділено земельні ділянки для будівництва.

В другому півріччі 2017 року очільник області Юрій Гарбуз  вручив ключі від соціальних квартир трьом дівчатам з числа позбавлених батьківського піклування дітей у Рубіжному.

У рамках реалізації Регіональної цільової програми, в першому півріччі 2018 року в місті Лисичанськ 2 особи отримали квартири в порядку черговості з житлового фонду міста.