Меседж тижня: «Українці – нація нескорених»



21 листопада в Україні вже п’ятий  рік поспіль відзначають День Гідності та Свободи. Свято, запроваджене Указом Президента від 13 листопада 2014 року,  встановлене на честь початку двох доленосних подій у новітній українській історії: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

День Гідності та Свободи став своєрідним наступником свята Дня Свободи, що відзначався на честь Помаранчевої революції з 2005 по 2011 роки 22 листопада, але згодом був скасований. Метою запровадження пам’ятної дати стало донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про події в Україні початку XXI століття, а також вшанування патріотизму й мужності громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.

Також у четверту суботу листопада Україна і світ вшановують пам’ять жертв Голодомору, що визнано злочином геноциду проти Українського народу (згідно з положеннями Закону України «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні») і злочином проти людяності (за визначенням Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року «Про запобігання злочину геноциду і покарання за нього»); керівництво ВКП(б) та уряд СРСР у 1932-1933 роках організували штучний масовий голод, що спричинив загибель мільйонів українців на території Української РСР та Кубані.

На виконання Указу Президента України від 26.11.2016 № 523/2016 «Про заходи у зв’язку з 85-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні – геноциду Українського народу» щорічно  в Луганській області затверджується Обласний план з підготовки та проведення заходів у зв’язку з 85-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні – геноциду Українського народу. Згідно з цим Планом будуть проведені акції скорботи у храмовому комплексі м. Сєвєродонецька, жалобні заходи у зв’язку з Днем пам’яті жертв голодоморів у містах і районах області, приспущено державні прапори України на будівлях державних установ міст і районів області, оголошено хвилину мовчання на вшанування пам’яті померлих від голодоморів та підтримано міжнародну акцію  «Запалімо свічку пам’яті!»

Заходи із вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні відбуваються у контексті кампанії 2017-2018 років, спрямованої зокрема, на міжнародне визнання Голодомору, під загальним гаслом «Україна визнає, світ пам’ятає, світ визнає!».

Україна вшановує жертв Голодомору під гаслом «Ми пам’ятаємо. Ми сильні!»