Мистецька акція «Мій Шевченко»



img_20160914_164108Уже втретє Національний музей Тараса Шевченка спільно з Малою академією наук України проводить Всеукраїнську мистецьку акцію «Мій Шевченко», яка об’єднує талановитих дітей з усієї України та сприяє їх розвиткові як соціально зрілих, творчих особистостей з усвідомленою громадянською позицією, почуттям національної самосвідомості.

Цьогоріч на конкурс надійшло понад 3500 робіт з різних областей України. Мистецька акція проводилася у двох секціях: «Мій Шевченко» (з чотирма номінаціями) і «Мій світ» (із трьома номінаціями). У квітні – травні юні шевченкознавці надсилали на конкурс фото шевченківських місць, ілюстрації до творів поета, відеозаписи із власним декламуванням віршів Шевченка і рукописні книги з авторськими ілюстраціями. З 14 вересня по 17 вересня 2016 року у Національному музеї Тараса Шевченка відбулася виставка кращих робіт учасників ІІІ Всеукраїнської мистецької акції для обдарованих дітей та молоді «Мій Шевченко» та урочисте нагородження переможців.otngi1zoafc

Активну участь в Акції взяли й учні навчальних закладів Луганщини, троє з них  вирушили до м. Києва для участі у фінальному етапі заходу. Діти представили наш край в секції «Мій світ», роботи учасників якої присвячені творчому осмисленню життя малої батьківщини. Слухачі Попаснянської районної філії Луганської обласної малої академії наук учнівської молоді Макаренко Єгор та Лисовець Ярослав посіли І місце у номінації “Фотокнига”, а учениця Лисичанської ЗОШ І-ІІ ст. № 9 Таранова Валерія посіла ІІ місце у номінації «Рукописна книга з авторськими ілюстраціями». Діти були нагороджені Дипломами за І і ІІ місця та  отримали у подарунок цікаві та корисні книги. У своїй роботі вони розповіли про свої рідні міста, які стали відомими всій Україні через сумні події. Дітям вдалося майстерно показати, що Попасна та Лисичанськ – це красиві  міста з цікавою історією, що ними можна пишатися, що Попасна та Лисичанськ – це Україна!

img_20160914_171253

Для фіналістів  було проведено різноманітні навчальні, пізнавальні та розважальні заходи. З великим задоволенням діти взяли участь у арт-квесті “Мій Шевченко”, що відбувся у Національному музеї Тараса Шевченка, побували на пішохідних екскурсіях «Шевченківський Київ» та у Маріїнському парку, прослухали лекцію з професійної майстерності фотографа Віктора Марущенко, переможниця номінації «Рукописна книга з авторськими ілюстраціями» Таранова Валерія відвідала майстер-клас із книжкового переплетення та каліграфії, де навчали технологіям звичайного і японського переплетення, вмінню в домашніх умовах виготовляти кобзарики – малі книжки з віршами Великого Кобзаря форматом 5х9 см. У будиночку Шевченка на Майдані Незалежності для переможців у номінації «Фотокнига» було проведено майстер – клас з фотографії, фіналом якого стало створення спільної фотокниги.

Поїздка справила на дітей незабутнє враження, надала впевненості у своїх силах, збагатила їх як корисними знаннями, так і новими друзями з усіх куточків України. Діти ще більше полюбили столицю України дізналися багато нового та цікавого про поета, художника, державотворця Тараса Шевченка.