Модель ООН у Луганській області



30 жовтня 2017 року у м. Сєвєродонецьку в актовій залі Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля відбулося відкриття першої Моделі ООН в Луганській області, в якому взяли участь заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Ольга Лішик, представник ООН в Луганській області, координатор освітнього напрямку БФ «Восток-СОС»  Юлія Кішенко, експерти Львівського інституту суспільних ініціатив Сергійчук Віталій і Віктор Петров, заступник директора Департаменту-начальник управління освіти і науки, виконуючий обов’язки директора Тетяна Ткачова,  педагоги та учні закладів освіти Луганської області.

Благодійний фонд «Восток-SОS» (Київ, Україна) за підтримки Mondo (Таллін, Естонія) в період з 30 жовтня по 1 листопада 2017 року в м. Сєвєродонецьк проводить освітній захід «Модель ООН у Луганській області».

Модель Організації Об’єднаних Націй — це синтез наукової конференції та рольової гри, в ході якої студенти та учні старших класів на декількох офіційних мовах ООН відтворюють роботу органів цієї Організації, набувають дипломатичні, лідерські, ораторські навички та вміння приходити до компромісу.

Сєвєродонецьк став майданчиком для відтворення діяльності найбільш впливової організації світу та обговорення міжнародних викликів для учасників з усієї Луганської області, що представлятимуть інтереси 40 держав світу. Подія такого формату буде першою в Луганській області, але широко відомою в Україні і в світі. У Моделі беруть участь 40 делегатів-представників із восьми шкіл області, яких було відібрано за найкращими есе на тему: «Роль міжнародних організацій у розвитку громадянського суспільства». Учасниками заходу стали учні: Сєвєродонецького багатопрофільного ліцею, Комишуваського НВК “ЗНЗ-ДНЗ”, КЗ “Лисичанська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №13 Лисичанської   міської ради Луганської області”, КЗ “Лисичанська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №7 Лисичанської міської ради Луганської області”, Середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 6 м. Сєвєродонецька, КЗ “Валуйська загальноосвітня школа №1 І-ІІІ ступенів Станично Луганського району Луганської області”, Нещеретівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Білокуракинської селищної ради Луганської області, Старобільської загальноосвітньої школи ІІ-ІІІ ст. №4.

Саме ці люди, протягом трьох днів будуть перетворюватися на дипломатів і навіть змінюватимуть громадянство щоб найбільш точно відтворити діяльність двох справжніх комітетів ООН — Ради Безпеки і Економічної і соціальної ради. Кожен комітет має свою окрему тему для обговорення, але вони все в тій чи іншій мірі розкривають поняття Цілей сталого розвитку — програми, розробленої ООН для розвитку людства. Мова Моделі ООН в Луганській області українська й російська.