Молодь Луганщини залучається до просування реформи децентралізації



Активізується взаємодія влади та громадськості у сфері просвітницьких заходів на Луганщині.

6 грудня 2016 року відбулася зустріч координатора презентацій з децентралізації Уляни Ковальчук та громадських активістів з Сєвєродонецька і Лисичанська з керівником департаменту освіти і науки Юрієм Стецюком.

Після обговорення проведених заходів у навчальних установах області та планування наступних спільних подій було підписано угоду про співпрацю між Департаментом освіти і науки Луганської обласної військово-цивільної адміністрації та Всеукраїнською молодіжною громадською організацією «Студентське братство», яка бере участь у проекті Інформаційно-аналітичного центру «Логос» щодо роз’яснення реформи місцевого самоврядування.

Метою Угоди є підтримка та поглиблення конструктивної взаємодії органів виконавчої влади, органів управління освітою та громадськості у рамках реалізації положень Указу Президента України від 26 лютого 2016 року № 68/2016 «Про сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні». Завданнями такої співпраці є підтримка реформ та перетворень в Україні, налагодження стійкості до труднощів, розвитку порозуміння між регіонами України,  розширення громадської участі та молодіжної активності. До основних завдань Угоди віднесено підтримку молодіжної громадської активності, розвиток громадянської свідомості учнів та студентів Луганщини, підтримка участі молоді та освітян у розвитку спроможних громад, просуванні децентралізації як реформи місцевого самоврядування, впровадження заходів з правової та екологічної освіти. Відповідно до підписаного документу Департамент освіти і науки висловив згоду сприяти проведенню Студентським братством просвітницьких заходів у навчальних закладах Луганської області, надавати Студентському братству інформаційну та організаційно-методичну підтримку щодо реалізації мети, завдань та інших норм цієї Угоди. Водночас, Студентське братство взяло на себе зобов’язання сприяти донесенню до цільових аудиторій на території Луганської області інформації про ініціативи Департаменту у сфері розвитку патріотичного виховання, формування екологічної, громадянської свідомості учнів, студентів, освітян.

Напередодні у Східноукраїнському національному університеті імені В.Даля за сприяння Луганської військово-цивільної адміністрації та за підтримки Інституту Громадянського Суспільства і Фонду Східна Європа відбувся майстер-клас «Що молодь може зробити для  децентралізації влади?». Захід став прикладом молодіжної участі в просуванні реформи та є однією із понад 120 презентацій, проведених у рамках проекту «Здійснення інформаційно-просвітницької та адвокаційної кампанії для формування спроможних громад Луганщини, Донеччини, Львівщини і Одещини», який реалізовує Інформаційно-аналітичний центр «Логос» спільно з ВМГО “Студентське братство” у рамках програми ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні». Ця програма фінансується Європейським Союзом та реалізується Інститутом Громадянського Суспільства в партнерстві з Фондом Східна Європа.

На заході в СНУ ім.В.Даля побували також п’ятеро студентів Лисичанського педагогічного коледжу, які залучилися до волонтерства на аналогічній презентації і відразу розпочали участь у громадських заходах.

За підсумками заходу зацікавлені студенти СНУ ім.В.Даля та Лисичанського педагогічного коледжу сформували групу волонтерів на чолі з переселенкою з Луганська Каріною Орловою та у наступні дні самостійно провели серію презентацій, «уроків децентралізації» та інших просвітницьких заходів для школярів у містах Луганщини та навіть сусідніх областей.