Молоді козаки та джури на Всеукраїнському етапі



Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра “Сокіл” (“Джура”) є системною формою національно-патріотичного виховання дітей та молоді, важливим засобом громадянської освіти, формування національно-патріотичної свідомості. Виховний метод Гри втілюється серед іншого і через участь в освітніх наметових таборуваннях, які проводяться щороку на чотирьох рівнях (на рівні первинних осередків – куренів (у закладах освіти), на районному (міському, об’єднаної територіальної громади, обласному та всеукраїнському рівні).

Цього року на території Дитячого центру соціальної реабілітації «Перлина Придніпров’я» в м. Новомосковськ Дніпропетровської області під час ІІІ (Всеукраїнського) етапу гри разом із кращими роями інших областей таборувалися два рої з Луганської області.

З 03 по 14 липня у таборі «Самарська Січ» молоді козаки віком 15-17 років були учасниками цікавої та різноманітної програми. Кожен ранок починався з ранкової руханки, вранішнього кола, виконання славня України та підняття прапору гри «Джура». Відбулися екскурсії на острів Хортиця, до історичного музею ім. Д.І. Яворницького та музею «Громадянський подвиг Дніпропетровщини в подіях АТО», тренінги (неформальне лідерство, надання домедичної допомоги, тактична медицина, індивідуальна підготовка поводження зі зброєю, тактика захисту табору тощо), зустріч з ветеранами АТО та госпітальєрами, турніри (дебати, гра «УПА – відповідь нескореного народу», криївки тощо), виїзд до 93-ї окремої механізованої бригади та Новомосковського полігону, гутірки, вечірні ватри. У змагальну частину програми увійшли фізична, саперна та стройова підготовки, метання гранати, стрільба, смуга перешкод, пластун, відун та таборування.

Луганську область на заході представляв рій «МОЛОДА СІЧ» Щастинської ЗОШ №2 Новоайдарського району. І робили вони це успішно, отримавши І місце у змаганнях з метання гранати, ІІІ місце на смузі перешкод. А Олег Бескровний – один із щастинців – став найсильнішим у змаганнях із згинання та розгинання рук в упорі на брусах.

6 липня поряд з табором молодих козаків розташувалися джури Всеукраїнського Збору активістів Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») – «Школа джур козацьких». Участь у зборі взяли 19 роїв з різних регіонів України. Серед них були і представники Луганської області – рій «БІЛІ ВОВКИ» комунального навчально-виховного комплексу «Рубіжанський ліцей Рубіжанської міської ради».

Джури навчалися, проходили вишколи, козацькі ігри, рольові ігри на тему виявлення диверсантів та майстерки за окремою програмою. Луганські джури під час змагань і конкурсів показали найкращий результат – І місце у творчо-мистецькому конкурсі «Ватра», також посіли ІІІ місце у змаганнях зі стрільби з пневматичної гвинтівки.

Два табори спільно святкували Івана Купала, разом творчо представляли свої рої, а також готували і проводили ватру «Історія табору».

Урочисте закриття та нагородження учасників ІІІ етапу гри «Джура» відбулося у місті Дніпрі. Урочистою ходою молоді козаки та джури пройшлися центральною вулицею міста до найбільшого в Україні пам’ятника Тарасу Шевченку. Переможці отримали нагороди, а кожен учасник – відзначки з символікою гри.