Міжнародна віртуальна конференція «Соціально-емоційне виховання: ключ до розвитку дитини»



22 жовтня 2020 року відбулась віртуальна міжнародна конференція «Соціально-емоційне виховання: ключ до розвитку дитини», яка підбила підсумки реалізації литовсько-українського проєкту «Стимулювання освітніх ініціатив в Новій українській школі: “На шляху до змін” у Східній Україні». Проєкт націлений на поширення в освітніх закладах кращих європейських практик, заснованих на базових європейських цінностях у галузі виховання дітей та молоді, розвиток соціально-емоційних навичок, культури лідерства й партнерства, подолання булінгу (цькування), підвищення якості освіти в регіонах Східної України.

У конференції взяли участь представники адміністрації освітньої системи Луганщини та Донеччини, учасники проєкту «На шляху до змін» – директори, тренери, учителі й учні. Організатором заходу виступив Литовський центр дітей та молоді (м. Вільнюс) за фінансової підтримки Литовського фонду розвитку співпраці та сприяння демократії при Міністерстві закордонних справ Литви.

Під час конференції литовські й українські фахівці поділились досвідом роботи за напрямом соціально-емоційного виховання (СЕВ), окреслили етапи реалізації вищезазначеного проєкту у 2019–2020 рр. на Сході України, а також узяли участь у дискусіях з питань, пов’язаних з упровадженням соціально-емоційного виховання в закладах освіти.

З вітальним словом до учасників конференції звернулись Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас, заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Катерина Безгинська, заступник голови Донецької обласної державної адміністрації Юлія Костюніна.

У вітальному слові Катерина Безгинська зазначила: «Протягом останніх п’яти років між Луганською областю та Литовською республікою склалися тісні партнерські відносини, завдяки чому вдалося реалізувати багато ініціатив в сфері розвитку освіти регіону. Незважаючи на те, що в Луганській і Донецькій областях уже шостий рік не припиняється військовий конфлікт, який негативно впливає на психологічний стан учасників освітнього процесу, особливо цінна підтримка міжнародних партнерів: Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та його Програми ПРООН, громадської організації «Ла Страда», фонду «Крок за кроком», міжнародної організації «Лікарі світу», Благодійного фонду LEGO Foundation та інших – у питаннях подолання емоційного стресу і формування в учнів навичок емоційної стійкості, співпраці, ефективного спілкування та уникнення непорозумінь, впевненості в своїх силах. Завдяки фінансовій підтримці Фонду співробітництва в цілях розвитку при Міністерстві закордонних справ Литви 12 шкіл Луганської області, три з яких знаходяться на лінії розмежування, зробили навчально-пізнавальні візити до Литовської республіки. Учасниками стали 142 людини, серед яких учні, вчителі, керівники шкіл, представники Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та Департаменту освіти і науки Луганської обласної адміністрації. Завдяки такому міжнародному спілкуванню в навчальних закладах Луганської області зародились нові ідеї: це і створення осередків активного дозвілля, змінений дизайн освітнього середовища, комфортного та безпечного для учнів, це нові напрямки діяльності шкільних клубів і об’єднань, нові моделі партнерської взаємодії і шкільного самоврядування та багато іншого. До того ж 7 шкіл отримали допомогу в установці і підключенні обладнання для Wi-Fi».

Робота конференції продовжилась на сесії «Важливість соціально-емоційного виховання в школі», на якій розглядались такі питання:

  • соціально-емоційне виховання дітей;
  • виклики сучасного суспільства й можливості забезпечення благополуччя учнів і педагогів;
  • практична нейроанатомія соціальних й емоційних компетентностей;
  • синдром перегоряння, його вплив на вчителів, батьків і дітей, шляхи профілактики.

Освітяни Луганської та Донецької областей представили докладну інформацію щодо реалізації проєкту на теренах Східної України. Також було репрезентовано посібник «Соціально-емоційне виховання (за результатами литовсько-українського проєкту “На шляху до змін”)».

Завершилась конференція професійними дискусіями, присвяченими різноманітним аспектам упровадженням соціально-емоційного виховання в закладах освіти, як-от:

  • управління СЕВ у школі та забезпечення стійкості;
  • партнерство школи, сім’ї та громади з метою зміцнення СЕВ;
  • практика СЕВ під час роботи з учнями в закладах освіти.

Участь педагогів Луганщини в міжнародних освітніх проєктах і програмах сприяє встановленню тісних професійних контактів із закордонними колегами, обміну досвідом з актуальних питань, упровадженню здобутків педагогічної науки й практики. Зокрема, п’ятий рік Луганський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти співпрацює з Литовським центром дітей та молоді; у межах цього партнерства реалізуються спільні проєкти, організовуються освітньо-пізнавальні поїздки дітей і педагогів до Литви, проводяться навчальні тренінги та творчі зустрічі щодо обміну досвідом з питань упровадження змін в практику роботи шкіл та підвищення якості освіти. За результатами участі в проєктах педагогами Луганщини реалізовані різні освітні ініціативи: «Поширення ідей активного громадянства», «Розробка проєктів шкільного самоврядування», «Нові моделі партнерської взаємодії», «Створення осередків активного дозвілля», «Діяльність шкільних клубів та об’єднань», «Активізація волонтерської роботи», «Нове оточення – нові можливості» тощо.

Висловлюємо сподівання на зміцнення партнерства з Литовським центром дітей та молоді й подальшу реалізацію спільних освітніх проєктів і програм.