Міжнародна українсько-литовська конференція «На шляху до змін»



03 травня 2018 року в м. Краматорську відбулась міжнародна українсько-литовська конференція «На шляху до змін», яка стала завершальною подією литовсько-українського проекту співробітництва «Допомога у сфері освіти регіонам Східної України, постраждалим від конфлікту: На шляху до змін».

Делегацію освітян Луганської області представляли директор Департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації Юрій Стецюкпроректор з наукової роботи Луганського ОІППО Ольга Касьянова, старший викладач ЛугОІППО Віта Байдикметодист ЛугОІППО Оксана Рачокпедагоги та учні закладів освіти – учасники проекту.

Своїм баченням змін в освіті ще раз поділились Маріус ЯнуконісПосол Литви в УкраїніГражвідас КазакявічусВіце-міністр освіти і науки ЛитвиГінтарас Степонавічюсчлен Сейму Литовської РеспублікиГінтас Цибулскасдоктор Каунаського технологічного університету, та інші литовські колеги.

Проект «На шляху до змін» реалізовувався протягом 2016-2017 років.

120 учнів, 75 учителів, 25 тренерів з Луганської та Донецької областей відвідали Литву з тижневою освітянською програмою, ознайомились із досвідом литовських колег щодо створення Хорошої школи в Литві. Для наших освітян це була можливість переконатись у дієвості перетворень Нової української школи, яку ми розбудовуємо, та мотивація для впровадження позитивних змін у своїх освітніх закладах.

Результатом проекту стало також матеріальне забезпечення закладів освіти. Майже 30 тис. євро інвестицій вкладено в інфраструктуру закладів освіти – учасників проекту (створення мережі Wi-Fi) за фінансової допомоги Фонду Співробітництва з розвитку та підтримки демократії при Міністерстві Закордонних справ Литовської Республіки.

Учасники проекту від Луганської області: СЗОШ № 5 м. Сєвєродонецьк (директор – Ірина Горобинська), Золотівська багатопрофільна гімназія Попаснянської районної ради (директор – Володимир Заїка), КЗ «Станично-Луганська ЗОШ І-ІІІ ст. № 1» (директор – Ірина Тімохіна), Гірська багатопрофільна гімназія Попаснянського району (директор – Олена Кацинська), Рубіжанська спеціалізована школа І–ІІІ ст. № 2 (директор –Олександр Ошнек), Лисичанська ЗОШ І–ІІІ ст. № 12 (директор – Наталія Ростовська), Чмирівський НВК «Школа-гімназія» Старобільської районної ради (директор – Лариса Григоренко).

Литовські колеги підготували для активних авторів реалізованих ініціатив у своїх освітніх закладах приємні подарунки – мультимедійні проектори (КЗ «Станично-Луганська ЗОШ І–ІІІ ст. № 1, Золотівська багатопрофільна гімназія та СЗОШ № 5 м. Сєвєродонецька).

З-поміж інших результатів проекту – 30 тренінгів провели 9 тренерів з Луганської області для 583 освітян. Метою цих заходів стало вдосконалення професійної компетентності педагогічних працівників, активізація творчого потенціалу, мотивація до самовдосконалення тощо.

Як завжди приємними та сповненими натхнення були зустрічі з нашими партнерами й друзями: директором Центру дітей та молоді Литви  (м. Вільнюс)  Валдасом Янкаускасомтренерами  Далею Нивікієне та Йолантою Маркявічене, які доклали величезних зусиль задля підтримки нашого бажання змінюватись.

Проект «На шляху до змін» у Луганській та Донецькій областях реалізовувався також за участі Українського державного Центру позашкільної освіти (м. Київ, директор– Геннадій Шкура) та президента ГО «Інтелект клуб» Антона Єременка.

Під час конференції наші литовські друзі та партнери знайшли для учасників проекту слова підтримки й натхнення, мотивували не зупинятись та йти далі!

Безліч нових знайомств і друзів, що стали рідними по духу, нові ідеї… І бажання діяти, щоб змінитись, бо успіх приходить до тих, хто постійно в дорозі, постійно НА ШЛЯХУ ДО ЗМІН.

Декілька інсайтів з конференції: «Сьогодні один клік комп’ютерної клавіші зрівнює професора з учнем», «Ми не можемо створити однакових шкіл: у кожної школи повинно бути своє обличчя, свій пін-код»!