Міжнародний литовсько-український проект «На шляху до змін»



 

У рамках реалізації нового етапу Міжнародного литовсько-українського проекту «Допомога у сфері освіти регіонам Східної України, які постраждали від конфлікту: «На шляху до змін» 1618 травня 2017 року відбувся візит до Луганської області Далі Навикиене, заступника директора Центру дітей та молоді Литви (м. Вільнюс); Йоланти Маркевечене, менеджера проекту, організатора проектів у сфері неформальної освіти Центру дітей та молоді Литви; Антона Єрьоменка, співробітника Українського державного центру позашкільної освіти (м. Київ), президента молодіжної громадської організації «Київський інтелект клуб».

Литовсько-українській проект, який реалізується в навчальних закладах Луганської та Донецької областей уже другий рік, фінансується Фондом співробітництва з розвитку та підтримки демократії при Міністерстві закордонних справ Литовської республіки. Координатором проекту в Луганській області є Ольга Касьянова, проректор з наукової роботи Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

Учасники проекту спрямовують зусилля на здійснення змін в освітньому середовищі з урахуванням досвіду й практики європейських країн, поширення ідей активного громадянства та підтримку бажання педагогів і молоді ініціювати позитивні зміни у школах.

Під час візиту гості зустрілись із віце-губернатором Луганської області Ольгою Лішик, яка наголосила, що така робота є потрібною й украй актуальною сьогодні для регіону, та зупинилась на питаннях подальшої співпраці.

У рамках двостороннього литовсько-українського проекту протягом 2017 року буде організована освітньо-пізнавальна поїздка до Литви делегації педагогів та учнів трьох навчальних закладів Луганщини.

Для відбору шкіл – учасників проекту гості відвідали Рубіжанську спеціалізовану школу І‒ІІІ ступенів № 2 Рубіжанської міської ради Луганської області (директор Олександр Ошнек), а під час зустрічі на базі Луганського ОІППО ознайомились іще з трьома навчальними закладами області, які репрезентували власний досвід та напрацювання (КЗ «Лисичанська загальноосвітня школа І‒ІІІ ступенів № 12 Лисичанської міської ради Луганської області» (директор Наталія Ростовська), Чмирівський НВК «Школа-гімназія» Старобільської районної ради Луганської області (директор Лариса Григоренко) та НВК «Кремінська загальноосвітня школа І‒ІІІ ступенів № 3 ‒ дошкільний навчальний заклад» Кремінської районної ради Луганської області (директор Ірина Решетняк).

Програмою візиту була передбачена зустріч делегації з колегами Сєвєродонецького міського Центру дитячої та юнацької творчості (директор Ніна Буряк), на якій гості познайомились з діяльністю позашкільного навчального закладу Луганщини.

17-18 травня гостей зустрічали Станично-Луганський, Попаснянський райони та місто Сєвєродонецьк, оскільки саме з цих територій у 2016 році педагоги та учні відвідали Литву (м. Вільнюс). З метою моніторингу освітніх ініціатив навчальних закладів, які були здійснені учасниками проекту «На шляху до змін – 2016», та підбиття його підсумків литовські колеги відвідали своїх партнерів. Спілкування в КЗ «Станично-Луганська загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів № 1» Станично-Луганського району Луганської області (директор Ірина Тімохіна) проходило у формі екскурсії закладом, у ході якої було продемонстроване використання новітніх технологій у школі. Під час казкової подорожі з пошуком золотих ключиків учасники переглянули фрагмент дитячого мюзиклу, узяли участь у грі «Найрозумніший», завітали до шкільного музею та «Ігротеки». Активісти школи організували «Хвилину спілкування», під час якої всі присутні обмінялись враженнями та планами на майбутнє.

Педагоги Золотівської багатопрофільної гімназії Попаснянської районної ради Луганської області (директор Володимир Заїка) разом з організаторами проекту відвідали «Студію активного дозвілля», яка є місцем проведення у навчальному закладі творчих зустрічей та роботи гуртків. Учасниками обговорення результатів проекту також стали лідери учнівського самоврядування «Пролісок».

Фінальна зустріч (18 травня) з представниками українсько-литовської делегації відбулась у середній загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 5 міста Сєвєродонецька (директор Ірина Горобинська). Колектив навчального закладу представив кращі освітні практики засновані на європейських цінностях. Педагоги та учні розповіли про плідну творчу роботу школи: фестивалі, творчі конкурси, особисті досягнення тощо.

Проект продовжується. Результати відбору учасників будуть оприлюднені 25 травня 2017 року.

Бажаємо успіху та творчої наснаги!