МІЙ РІДНИЙ КРАЙ – ЛУГАНЩИНА



У червні 2020 року відбулося підбиття підсумків щорічного обласного конкурсу творчих робіт «Мій рідний край – Луганщина» серед дітей та молоді Луганської області. Метою конкурсу є формування національно-культурної ідентичності, висвітлення краси рідного краю, його неповторної природи, виховання любові до рідного краю на основі культурно-історичних цінностей і традицій жителів Луганської області, виявлення обдарованої молоді.

На конкурс творчих робіт «Мій рідний край – Луганщина» надійшло 42 роботи у номінаціях «Луганщина, оспівана в рядках» (конкурс авторської поезії та творів малих прозових жанрів) та «З чистої криниці ллється слово – дивограй» (конкурс робіт з вивчення фольклорно-етнографічних особливостей Луганської області) від міст, районів та ОТГ області (мм Лисичанська, Рубіжного, Сєвєродонецька, Новоайдарського, Попаснянського, Сватівського, Старобільського районів, Новопсковської та Чмирівської ОТГ).

У матеріалах конкурсу з вивчення фольклорно-етнографічних особливостей Луганської області учасники представили дослідження фольклорно-етнографічного матеріалу, зібраного в різних куточках області. У даній номінації перемогла Кіра Пономаренко, вихованка гуртка «Юні туристи-краєзнавці» Рубіжанського міського Центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді під керівництвом Олени Тарасенко з дослідницькою роботою «Мотиви і жанри сучасного фольклору Луганщини», в якій дуже детально описано жанри фольклору, що можна зустріти в Луганській області. Серед зібраного матеріалу яскраво виділяються частівки с. Борівського, що відрізняються своєрідним говором, який було внесено до реєстру нематеріальної культурної спадщини Луганської області:

Ой, у Колі в калідорі

Висить балабайка.

А ти, Коля, заіграй,

Я твоя хазяйка.

Також слід відмітити роботу учнів 6 класу Денежниківської ЗОШ І-ІІІ ст. Романа Воронкіна, Ілони Чурсіної та Анастасії Потапенко (керівник Сергія Перепелиці, вчитель історії та правознавства) – «Гумореска, як віддзеркалення селянської долі на прикладі творчості Миколи Абрамовича Руденка». В даній роботі було досліджено сільське життя минулого сторіччя через гуморески Миколи Руденка – поета-сатирика, уродженця с. Безгинове, Новоайдарського району – які вражають соковитістю слова, колоритом замальовок сільського життя, дуже тісно переплітаються з народними обрядами та містять в собі яскраві особливості говірки саме Новоайдарського району:

Нудьгу відкину, як докуку –

На радість, може на біду,

Я олівця візьму у руку,

Одним селом своїм піду.

Воно вже дихає наладом,

Людей замало у селі.

Село в гуморесках Миколи Абрамовича постає в своєрідному образі, де кожен житель причетний до його формування. Саме з них юні краєзнавці дізналися про старожитності, назви вже забутих населених пунктів, традиції та обряди, які хоч збереглися донині, але видозмінилися.

Луганщина – мала батьківщина безлічі видатних постатей, в тому числі відомих українських поетів. Ми маємо надію, що хтось із учасників номінації «Луганщина оспівана в рядках» в майбутньому прославить Луганську область своїми авторськими віршами, казками, оповіданнями, легендами та нарисами, адже початок уже покладено.

Перемогу у даній номінації одержала Карина Гаврашенко, учениця 11 класу Лисичанської ЗОШ І-ІІІ ст. № 12 (керівник Юлія Куріпко) яка вразила журі глибиною образів та метафор у своєму вірші, сповненому великої любові до рідного краю:

Чудовий край наш – це вишнева гілка,

Що квітне ніжним цвітом на світанку.

Це над Дінцем найяскравіша зірка,

Що не згасає  з вечора до ранку!

Луганщина! Це вітер буйнокрилий,

Що пелюстки троянд в саду зриває.

Мій краю, ти мені даруєш сили!

Нас щастя у майбутньому чекає!..

Слід відзначити й інші чудові творчі роботи, які також отримали високу оцінку журі.

«Лист добровольцю» Ярослава Сухоради, учня 10 класу Новопсковського газопроводського ЗЗСО І-ІІІ ступенів (керівник Тетяна Вагіна), сповнений вдячністю захисникам Луганщини:

За край Луганський і за шум  дібров

Ти, брате-добровольцю, став горою.

За подвиг твій, за мужність, за любов

Тобі вклоняюсь і пишаюся тобою…

Особливо хочеться відмітити вірш Анастасії Андрєєвої, учениці 11 класу Попаснянської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 24 (керівник Ірина Дунай) «Луганщина у моєму серці», який розчулює до глибини душі:

У небесній блакиті спів пташки лунає,

Й теплим дотиком він у душі обізветься.

Я не хочу шукати ріднішого краю,

Бо Луганщина буде назавжди у серці…

Конкурс вкотре показав, що Луганщина багата на обдаровану молодь, яка своєю творчістю прославляє красу рідного краю і його неповторну природу, а також досліджує і висвітлює етнографічні особливості рідного краю. Ми дякуємо всім учасникам, вітаємо переможців конкурсу та бажаємо творчих успіхів в подальшому!