“МІЙ ШЕВЧЕНКО” – 2015



2У м.Києві з 16 по 18 вересня 2015 року було проведено фінальний етап ІІ Всеукраїнської  мистецької акції “Мій Шевченко”. 

Акція “Мій Шевченко” – культурно-мистецький проект, ініційований у 2013 році Національним музеєм Тараса Шевченка за підтримки Малої академії наук України, Президентського фонду Леоніда Кучми “Україна”, Благодійного фонду “Шевченків Дім”, видавництва “Лаурус”, порталу 1576.ua, Еспресо.TV.

Акція охоплює всю Україну, залучаючи до спадщини Тараса Шевченка обдарованих дітей та молодь. Учасники працюють у таких номінаціях: читання творів Шевченка; ілюстрації до його творів та виготовлення рукописних книг; фото шевченківських місць. Цього року на конкурс надійшло понад 4500 робіт з різних областей України.

Активну участь в Акції взяли й учні навчальних закладів Луганщини,  троє з них були запрошені до м. Києва для участі у фінальному етапі заходу, а саме:

  • у номінації “Художники” – Роман Боєв та Алла Овчаренко, учні 7 класу Гірської гімназії Попаснянської районної адміністрації.
  • у номінації “Художня декламація” – Софія Заика, учениця 5 класу Лисичанської багатопрофільної гімназії.

1

В перший день учасників фінального етапу привітав Генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка, літературознавець та критик Дмитро Стус.  Потім для дітей було організовано цікаву екскурсію музеєм Тараса Шевченка. 5

Перед конкурсним випробуванням у номінації “Художня декламація” Д. В. Стус провів майстер-клас для учасників з художньої декламації. Заика Софія зазначила, що він був надзвичайно корисним для неї, бо кожен учасник отримав індивідуальну консультацію, і це допомогло їм вдосконалити свої читацькі навички. Вже у студії звукозапису конкурсанти змогли продекламувати вивчені твори і направити свої роботи до журі. Там же відбувалась і зйомка для компанії Еспресо.ТВ. За результатами конкурсу Софія посіла ІІ місце у своїй номінації серед однолітків. 9 4

Для художників спеціалісти з видавництва “Лаурус” влаштували справжній міні-курс із виготовлення книг: лекції з історії та технології виготовлення книги, спільна робота над виготовленням палітурки та зшиванням сторінок, а також над композицією майбутньої книги. В результаті кожен із переможців стане автором унікального подорожнього альбому із замальовками краєвидів рідного міста чи села – саме такий альбом був у Тараса Шевченка, коли він подорожував Україною. Такі книжки власного виготовлення, але уже завершені, діти пришлють до Національного музею Тараса Шевченка, де буде влаштовано ще одну виставку робіт переможців. Юні художники Луганщини Роман Боєв та Алла Овчаренко отримали заохочувальну премію за hand-made “Кобзаря”, якого вони виготовили разом.

Організатори заходу провели чудову екскурсію для конкурсантів по с. Пуща-Водиця, на базі якого і проводився захід. Там же був проведений ще один цікавий майстер-клас, з книжкової ілюстрації. 11

Усі переможці отримали в подарунок від Президентського фонду Леоніда Кучми “Україна” книги, а також аудіодиски з поемами Кобзаря. Відвідувачі Національного музею Тараса Шевченка мали змогу ознайомитися з виставкою робіт учасників.