Навчальний візит до Польщі



З 15 по 22 вересня 2018 року з метою вивчення досвіду управління освітою на місцевому рівні делегація освітян Луганської області у складі начальників відділів освіти громад та районів, директорів опорних шкіл здійснили навчальний візит до Польщі.

Тижнева поїздка до Куявсько – Поморського воєводства стала можливою за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Центру розвитку місцевого самоврядування Луганської області.

Під час візиту учасники поїздки ознайомились з освітньою системою Польщі, механізмами управління освітою на прикладі роботи обласного управління м. Торунь, системою підвищення професійної кваліфікації та формами сучасних технологій у навчанні, які здійснює центр підвищення кваліфікації вчителів.

Цікавим був досвід щодо оптимізації шкільної мережі в умовах децентралізації. Політика комунікації, наслідки закриття школи, втрата чи придбання якості навчання учнями, батьками, місцевою громадою; кадрові питання вчителів, способи протидії стигматизації були розглянуті під час відвідування шкіл у місті Хелмжа та непублічної початкової школи у с. Гуски, як недержавного освітнього закладу.

Польща має великий досвід впровадження інклюзивного навчання в  освітньому просторі.

Піклування  та освіта молоді з проблемами соціалізації, фінансування інклюзивної освіти, система виховної роботи – ці методи роботи були висвітлені під час відвідування початкової школи з інклюзивним навчанням у с. Славенцінек та виправно – терапевтичного комплексу для дівчат у м. Крушвиця.

Технічне та спеціалізоване навчання, його напрямки та зв’язок з ринком зайнятості – ці питання були важливими під час візиту до Центру Практичного навчання у м. Іновроцлав.

Організація недержавного освітнього закладу, фінансування та методичні відмінності у порівнянні з державними закладами були продемонстровані на прикладі Початкової школи та садка освітнього об’єднання ім. Марії Монтессорі.

Оскільки місто Торунь, яке розташоване на березі річки Вісла має не тільки численні пам’ятки готики й бароко, які занесені до Списку світової культурної спадщини UNESCO, а й  містом в якому народився астроном Микола Коперник, останньою освітньою цікавинкою для делегації став Центр поширення знань про космос «Планетарій». Цей заклад показав інноваційні і дуже корисні пропозиції співпраці з навколишніми школами.

Дякуючи програмі «U-LEAD з Європою», Фонду міжнародної солідарності, шведсько – українському проекту «Підтримка децентралізації в Україні», делегації освітян Луганської та Донецької областей розширили свої знання про країну, в якій відбуваються системні зміни впровадження демократичних реформ, та придбали досвід в питанні здійснення різних рівнів системи польської освіти.