Нарада Департаменту освіти і науки Луганської облдержадміністрації з керівниками органів управління освітою територіальних громад



15 березня 2023 року в режимі онлайн відбулася нарада Департаменту освіти і науки Луганської облдержадміністрації з керівниками органів управління освітою територіальних громад Сєвєродонецького, Старобільського, Сватівського та Щастинського районів Луганської області.

На нараді було розглянуто  питання  дотримання гігієнічних вимог стосовно поводження з харчовими продуктами, запровадження та застосування постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), забезпечення здійснення постійного державного контролю за діяльністю постачальників харчових продуктів та/або суб’єктів господарювання, що надають послуги харчування для закладів загальної середньої освіти та  дотримання Норм та Порядку організації харчування у закладах освіти згідно постанови КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Участь у заході взяли заступник  голови Луганської обласної державної адміністрації Катерина Безгинська та начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Луганській області.

На нараді було зазначено, що  24 лютого 2023 року Уряд схвалив план заходів з реалізації Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі на 2023 рік.  Під час військових дій та ще тривалий час після їх закінчення заклади освіти в Україні працюватимуть у нових для себе вимогах до безпечного освітнього середовища. В умовах воєнного стану створення безпечного освітнього середовища є одним із першочергових завдань, виконання якого має реалізувати право на безпечні та нешкідливі умови навчання та забезпечення прав дітей на освіту. 

План визначає комплекс заходів, що сприятимуть формуванню безпечних, комфортних та здорових умов для здобуття освіти в закладах загальної середньої освіти,  в тому числі розбудови системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок. І хоча останнє завдання для закладів освіти Луганщини набуватиме актуальності вже після деокупації області та відновлення їх роботи у звичному режимі, ми вже сьогодні маємо бути готовими до роботи. У Луганській області розпорядженням голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 05.01.2021 № 1 було затверджено Регіональний план заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування у закладах освіти на 2021-2023 роки та проводилася системна робота щодо модернізації та реформування системи шкільного харчування. У 231 закладі загальної середньої освіти області було впроваджено постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Ми з вами розуміємо, що навіть в умовах війни маємо дбати про здоров’я наших дітей – нового покоління українців. І допомогти у цьому має розбудова системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок у наших дітей та опосередковано у всіх членів їх родин. Питання створення належних умов, організації харчування дітей з додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил та норм утримання закладів освіти завжди перебуває на контролі обласної державної адміністрації, Департаменту освіти і науки та Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області.