Нарада  з керівниками закладів професійної (професійно-технічної) освіти з питань організованого завершення  2019-2020 навчального року



29 квітня 2020 року Департаментом освіти і науки облдержадміністрації було проведено онлайн-нараду з керівниками, заступниками керівників та головними бухгалтерами закладів професійної (професійно-технічної) освіти з питань поточної діяльності та організованого завершення  2019-2020 навчального року.

Директор Департаменту Юрій Стецюк, відкриваючи нараду, зазначив, що відповідно до постанови Уряду на території України діють карантинні обмеження, у тому числі до 11 травня 2020 року заборонено проведення освітніх, культурних, спортивних, інших масових заходів та відвідування закладів освіти її здобувачами. Однак заклади освіти не припинили свою роботу та продовжують працювати в гнучкому (дистанційному) режимі, надаючи в повному обсязі освітні послуги та забезпечуючи належне функціонування будівель та споруд, проведення фінансових розрахунків тощо.

Окремо увагу у своїй доповіді Юрій Стецюк приділив додаткову увагу нормативно-правовому забезпеченню освітнього процесу в умовах карантину.

Стосовно організованого завершення 2019-2020 навчального року перед керівниками закладів П(ПТ)О  були поставлені такі завдання:    

1) коригування за потреби робочих навчальних планів та своєчасне замовлення документів про освіту;

2) організація виробничої практики, проведення кваліфікаційної атестації в дистанційній формі та здійснення випуску (переведення) здобувачів освіти із видачею відповідних документів про освіту;

3) забезпечення умов для проходження випускниками державної підсумкової атестації у формі ЗНО та видачі їм документа про повну загальну середню освіту;

4) формування пропозицій до обсягів регіонального замовлення на підготовку фахівців та кваліфікованих робітників у 2020 році відповідно до раніше затверджених прогнозних показників;

5) належне проведення профорієнтаційних заходів та вступної кампанії.

Юрій Стецюк наголосив, що освітній процес у закладах П(ПТ)О відповідно до рекомендацій МОН завершуватиметься вчасно, без додаткового фінансування та навчання на канікулах, а тим закладам освіти, у яких відповідно до робочих навчальних планів заплановано випуск учнів під час карантину, МОН рекомендує проводити державну кваліфікаційну атестацію у дистанційній формі, а отже, випуск та переведення здобувачів освіти проходитиме дистанційно з видачею відповідних документів про освіту.

Державна підсумкова атестація проходитиме у формі ЗНО у зміщені терміни, вказані МОН (орієнтовно з 25 червня по 17 липня або 17 серпня по 4 вересня – залежно від епідеміологічної ситуації в країні); документи про повну загальну середню освіту видаватимуться випускникам після отримання закладом освіти результатів ЗНО. Юрій Стецюк запевнив, що це не завадить цьогорічним випускникам вчасно подати документи на вступ до вишів, бо наразі МОН розробляє відповідні зміни до умов прийому. Терміни вступної кампанії будуть також зміщені та визначатимуться ситуацією з карантином.

На питаннях видачі документів, формування регіонального замовлення на новий навчальний рік та проведення вступної кампанії детальніше зупинилася Тетяна Поскрякова, начальник відділу професійної (професійно-технічної) освіти та координації діяльності закладів вищої освіти. Так, закладам П(ПТ)О доручено формувати пропозиції до обсягів регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів відповідно до раніше затверджених прогнозних показників та за погодженням із регіональним центром зайнятості.

Про методичний супровід освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання та внесення змін до робочих навчальних планів присутнім доповів Володимир Артюшенко, директор Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Луганській області.

Наталія Застава, провідний фахівець централізованої бухгалтерії навчальних закладів та установ професійно-технічної освіти Луганської області, надала рекомендації щодо організації фінансової діяльності закладів в умовах карантину.

Наприкінці наради Юрій Стецюк подякував її учасникам за плідну роботу у непростих умовах та побажав міцного здоров’я, витримки, організованості й наполегливості у подальшій діяльності.