Нарада з питань реалізації у 2017 році проектів по створенню в школах нового освітнього простору



16 травня 2017 року перший заступник голови облдержадміністрації Роман Власенко провів нараду з питань реалізації у 2017 році проектів по створенню в школах нового освітнього простору.

Учасниками цього заходу стали заступник голови Ольга Лішик, керівники структурних підрозділів ОДА, голови райдержадміністрацій та районних рад, керівники відділів освіти та директори опорних шкіл Біловодського, Кремінського, Попаснянського та Старобільського районів.

Директор Департаменту освіти і науки Юрій Стецюк презентував матеріали щодо спільного проекту Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Міністерства освіти і науки України «Новий освітній простір», який реалізовуватиметься у 200 школах України. Підкреслив особливий аспект цього проекту: у 50 із 200 шкіл, в яких буде створено новий освітній простір, пілотуватимуть нові освітні програми та матеріали для першого класу Нової української школи.Учасники наради мали змогу докладно ознайомитися із рекомендаціями щодо створення освітнього середовища «Новий освітній простір», прикладами дизайнерських рішень, переглянули відео та фотоматеріали.

Окрему увагу перший заступник голови облдержадміністрації Роман Власенко закцентував на концентрації відповідних джерел фінансування на реалізацію проектів створення освітнього середовища. Це можуть бути кошти ДФРР, субвенція на формування інфраструктури ОТГ, субвенція з держбюджету на соціально-економічний розвиток окремих територій, освітня субвенція, місцеві бюджети, кошти міжнародної технічної допомоги.

Заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Ольга Лішик  наголосила, що всі унікальні проектні рішення мають враховувати потреби осіб з обмеженими можливостями. Потрібно створити не просто мотивуючий простір: креативний зовнішній та внутрішній дизайн, комфорт та енергоефективність, сучасні умови для навчання, розвитку та спілкування, а безбар’єрний простір та умови для інклюзивного навчання.

В обговоренні пропозицій щодо розробки унікальних проектів створення нового освітнього простору в опорних школах Луганської області взяли активну участь ректор Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Ірина Цимбал та голова Старобільської районної державної адміністрації Анатолій Гаркавий. Вони висловили своє бачення розвитку й можливих ризиків реалізації проекту.

За підсумками проведеної наради будуть сформовані протокольні доручення для голів райдержадміністрацій та керівників структурних підрозділів облдержадміністрації. Тож, у 2017 році в Луганській області серед загальноосвітніх навчальних закладів матимемо ті, які стануть взірцями «Нового освітнього простору».