Нарада керівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти



26 вересня 2018 року в Департаменті освіти і науки було проведено робочу нараду з керівниками закладів професійної (професійно-технічної) освіти, у якій взяли участь директор Департаменту Юрій Стецюк, заступник директора – начальник управління освіти та науки Тетяна Ткачова, директор навчально-методичного центру професійно-технічної освіти в Луганській області Володимир Артюшенко.

На порядок денний наради були винесені важливі й актуальні питання розвитку й реформування закладів ПТО у зв’язку з винесенням на громадське обговорення проекту Закону України «Про професійну (професійно-технічну) освіту» та схваленням Колегією Міністерства освіти і науки України проекту концептуальних засад реформування професійної освіти України «Сучасна професійна освіта», шляхи вирішення поточних проблем з організації освітньої діяльності, виконання регіонального та державного замовлення, фінансового забезпечення діяльності закладів тощо.

У вітальному слові Стецюк Ю.В. зазначив, що, незважаючи на економічні труднощі, які переживає в цілому Луганщина, Департамент освіти і науки здійснює всі необхідні заходи щодо підтримки системи професійної освіти області, зокрема щодо належного фінансування та розвитку їх матеріально-технічної бази. Але на часі глибинна трансформація цієї освітньої системи, закріпити яку має Закон України «Про професійну (професійно-технічну) освіту», проект якого був представлений директором Департаменту.  

Ткачова Т.М. презентувала зміни й новації в сфері освіти, які впроваджуватимуться відповідно до проекту концептуальних засад реформування професійної освіти України «Сучасна професійна освіта». Особливу увагу вона звернула на те, що основними цілями реформування професійної (професійно-технічної освіти) в Україні є забезпечення високої якості навчання та професійної кваліфікації випускників, що відповідають запитам ринку праці, створення модернізованого освітнього середовища, механізмів багатоканального фінансування та управління на місцях. Також було ретельно проаналізовано результати складання учнями закладів професійної (професійно-технічної) освіти державної підсумкової атестації з української мови в 2018 році, якісний та кількісний склад контингенту, визначено шляхи його збереження.

Артюшенко В.І. доповів про стан затвердження робочих навчальних планів та проаналізував змістове наповнення сайтів закладів на початку нового навчального року.

Козорєзов А.М., головний спеціаліст відділу професійної освіти та науки Департаменту, розповів про перебіг процесу передачі майна закладів професійної (професійно-технічної) освіти з державної у комунальну власність.

Поскрякова Т.М., начальник відділу професійної освіти та науки Департаменту, наголосила на необхідності збереження учнівського контингенту протягом року та дотримання законодавства у питанні працевлаштування випускників, а також закликала керівників використовувати можливості здійснення набору за державним замовленням.

Першина Н.Г., головний бухгалтер централізованої бухгалтерії Департаменту,  висловила зауваження щодо складання закладами протехосвіти бюджетних запитів на 2019 рік.

За результатами обговорення були прийняті відповідні рішення й рекомендації, контроль за виконанням яких покладено на відділ професійної освіти та науки Департаменту.