НАУКОВІ ПІДСУМКИ 2019



З 1 по 6 травня відбувся ІІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН. 3 травня 2019 року у Києві в Палаці культури і мистецтв НТУУ «КПІ імені І. Сікорського» зібралися більше тисячі обдарованих юнаків і дівчат, десятки відомих учених і освітян, щоб разом відзначити відкриття найбільшого інтелектуального змагання України – фіналу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів Малої академії наук України. Представляли Луганську область 15 найрозумніших дітей-переможців обласного етапу, які підкорювали Київ своєю наполегливістю, енергією та жагою до перемогти. Як результат – Луганщина посіла чотири призові місця!

Із щирою вдячністю до юних науковців та до всіх, хто їх підтримує, звернувся президент Малої академії наук України, академік НАНУ Станіслав Довгий.

Привітання на адресу молодих українських дослідників надійшли від генерального директора ЮНЕСКО Одрі Азуле, Нобелівських лауреатів та інших міжнародних партнерів і друзів академії.

Теплі слова й мотиваційні поради учасники конкурсу почули від знакових постатей національної науки та освіти, урядовців і депутатів. Серед них – заступник міністра освіти і науки України Вадим Карандій, народний депутат України Олег Ляшко, президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремінь, ректор НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Михайло Згуровський, проректор КНУ імені Тараса Шевченка Олександр Рожко, головний консультант секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Євген Красняков та інші почесні гості.

Головним випробуванням для дітей 4 травня стала контрольна робота з базової дисципліни. А вже після неї можна було трохи розслабитися: танцювати, співати, грати на фортепіано. Найсерйозніші – вдосконалювалися на майстер-класах. Асоціація випускників МАН організувала для всіх охочих курс корисних лекцій про секрети успіху від «МАНівців зі стажем»: як говорити так, щоб перемогти; як захистити авторське право; як визначити, чи не маніпулює хтось тобою; як впливати на партнерів; практичні кейси успішного захисту науково-дослідницьких робіт

5 травня –  конкурсний день був найбільш бентежним. Школярі захищали свої наукові роботи.

Срібні та бронзові медалі знайшли своїх власників з Луганської області одразу після захисту – Софія Чорна (ІІІ місце секція «Англійська мова»), Тарасов Ярослав (ІІІ місце секція «Українська література»), Лисенко Анна (ІІІ місце секція «Журналістика»).

Цей день однозначно запам’ятається як конкурсантам, так і їхнім наставникам через насиченість, яскравість та емоційність. Поки тривав захист дослідницьких робіт, керівникам запропонували відволіктися від хвилювань. Їх було запрошено до діалогу із президентом Малої академії наук Станіславом Довгим та директором Національного центру «Мала академія наук України» Оксеном Лісовим.

Ось і промайнули яскраві за подіями і сонячним сяйвом фінальні дні ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України. І якщо відкриття та закриття конкурсу відбувалися в гостинних стінах Київської політехніки, написання контрольних робіт і захист наукових досліджень проходили в сучасних аудиторіях Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Кульмінацією урочистостей стало нагородження переможців. І свої привітання президент Малої академії наук України Станіслав Довгий розпочав з теплих слів на адресу тих МАНівців, які змогли перемогти на другому етапі конкурсу-захисту та здобули другі і треті місця на його фінальному етапі.

«Запам’ятайте: жодна перемога не надає такого досвіду, як одна поразка. І кожна поразка – це великий крок до перемоги в майбутньому. Цьогорічний конкурс особливий: він присвячений сторіччю з дня заснування Національної академії наук України. Мабуть, немає жодної галузі науки, де не було б відкриттів українських вчених світового рівня. Завдяки вашим успіхам така авторитетна організація як ЮНЕСКО, вивчаючи досвід у різних країнах, визнала Україну світовим лідером у сфері роботи з обдарованими дітьми, лідерами в галузі наукової освіти. Ми єдина організація в Україні, яка має такий високий міжнародний статус. І нам дуже приємно, що наш проект має такий успіх».

Станіслав Олексійович щиро подякував юним учасникам конкурсу, працівникам Малої академії наук і членам журі, а також почесним гостям і вченим за активну участь у цьому великому освітньому проекті, і запросив на сцену переможців, серед яких була і Аліпова Дар’я – переможниця у секції «Російська мова» І місце.

Завершилися урочистості феєричною музичною програмою – виступом драйвового електронного гурту СКАЙ. Свідченням, що наша обдарована молодь дружня і готова до нових конкурсів та спільних проектів, стало креативне перетворення зали для урочистостей на велику дискотеку під акомпанемент СКАЙ – вирішувати разом складні завдання і жваво танцювати наші учні вміють якнайкраще.

Тож можемо бути певні, що цьогорічний Всеукраїнський конкурс – захист МАН став справжнім відкриттям для кожної дитини, яка своєю працею доводить – Україна має чудове майбутнє. Воно в наших дітях, які скоро стануть його головними творцями. Змінюємо себе –  змінюємо Україну!