На варті пам’яті і миру



 

З метою гідного вшанування подвигу українського народу в Другій світовій війні, його вагомого внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції, засвідчення поваги до всіх борців проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів та злочинів проти людяності 4-5 травня 2017 року у Лисичанському педагогічному коледжі відбулася низка заходів.

У Залі слави та подвигу студентам першого курсу презентовано тематичну годину  «Ціна пам’яті», яка висвітлила всі жахи комуністичного та націонал-соціалістичного режимів під час Другої світової війни. Студенти мали змогу дізнатися про дитячі та жіночі долі війни й познайомитися із українцями – героями різних збройних формувань.

«Декомунізація. PRO ET CONTRA» – тема дискусії інформаційно-аналітичного майданчика Центру молодіжних ініціатив зібрала студентів і викладачів Лисичанського і Брянківського коледжів. Спікерами зустрічі виступили офіцери об’єднаного центру цивільно-військового співробітництва та бійці батальйону  «Тернопіль».

Символічним у відзначенні Дня пам’яті та примирення стало обговорення доленосного пакету декомунізаційних законів, а саме:

  • «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті»;
  • «Про увічнення перемоги над нацизмом в Другій світовій війні 1939–1945»;
  • «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки»,
  • «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років».

Урочистий захід «На варті пам’яті та миру» охопив понад 300 учасників навчально-виховного процесу.

«Маки червоні знов розквітають, пам’ять дідів бережуть…» – урочисто і водночас скорботно лунало з вуст вокального ансамблю «Посланці миру», наповнюючи глибокою пошаною до вічного подвигу всіх українців.

Тематичні композиції «Солдат України»  у виконанні Позираєвої Дар’ї, «Мамо, не плач» – Лілії Почтаренко, «Діти війни» –  Глотової  Лоліти уособлювали героїзм і відданість своїй країні, любов і повагу до її захисників.

Кожен з нас повинен пам’ятати, що подвиги дідів та прадідів під час Другої світової війни віддзеркалюються у сьогоденні, де героями стають наші батьки та сини, створюючи сучасну історію ціною власного життя.

 «Нам є, що захищати», – ці слова стали заключним акордом Дня пам’яті та примирення, як свідчення незламного духу та віри в перемогу. Тож пам’ятаймо та шануймо вічний подвиг та безмірний внесок українського народу в перемогу у Другій світовій війні, доземно вклоняймося героям минулих років та героям-сучасникам, бо свято віримо в перемогу України!