На впровадження Нової української школи на Луганщині використано 98 % держсубвенції, – брифінг



Про підсумки роботи Департаменту освіти і науки облдержадміністрації за 2018 рік на брифінгу для ЗМІ розповів директор Департаменту Юрій Стецюк.

Він зауважив, що на території області працюють 268 закладів дошкільної освіти, 279 закладів загальної середньої освіти, 20 закладів професійної (професійно-технічної) освіти та 23 заклади вищої освіти.

Протягом минулого року створено 170 додаткових місць для дітей дошкільного віку. Зокрема, у Біловодському районі – 35 місць, у Сватівському районі – 75 місць, у Лисичанську – 15, у Станично-Луганському районі – 25, у Кремінському районі – 20. Охоплення дітей віком від 3 до 6 (7) років закладами дошкільної освіти складає 94 %.

Втім, в області ще існує черга. Зокрема, у Рубіжному, Біловодській та Чмирівській ОТГ, Кремінському та Станично-Луганському районах.

Тож, вирішення питання доступності дошкільної освіти – у пріоритеті. Про це заявлено сьогодні й на апаратній нараді в облдержадміністрації. Так, виконуючий обов’язки голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Філь поставив завдання вжити відповідні заходи.

Щодо розвитку загальної середньої освіти Юрій Стецюк повідомив, що увага Департаменту була спрямована на впровадження концепції Нової української школи, на реалізацію якої з державного бюджету для Луганської області було передбачено 40,9 млн гривень.

На придбання меблів, дидактичних матеріалів та комп’ютерного обладнання для початкової школи використано 98 % коштів субвенції.

У закладах загальної середньої освітифункціонує 337 перших класів, в яких навчаються 5963 першокласника, з них 38 дітей з особливими освітніми потребами. В перших класах працюють 382 вчителя.

Станом на лютий в області  функціонують 14 опорних шкіл: чотири у Попаснянському районі, три у Станично-Луганському, дві у Кремінському, по одній у Старобільському, Новоайдарському і Міловському районах, Троїцькій та Біловодській об’єднаних територіальних громадах. Протягом 2018 року мережу опорних закладів загальної середньої освіти області збільшено на шість одиниць.

Директор Департаменту освіти і науки підкреслив, що в області нараховується 1198 дітей з інвалідністю, охоплених освітнім процесом. З них у закладах дошкільної освіти – 140, загальної середньої освіти – 834, обласної комунальної власності – 224.

Мережа закладів професійної (професійно-технічної освіти) складається з 20 одиниць. Загальний контингент учнів цих закладів – 5,553 тис. осіб, з яких за рахунок обласного бюджету навчаються 95 % від загального контингенту. 69 % учнів разом з професією здобувають повну загальну середню освіту.

Спікер акцентував, що вживаються необхідні заходи щодо відновлення роботи Луганського національного аграрного університету в Рубіжному та Старобільську. Тож, вже у вересні першокурсники цього вишу навчатимуться на Луганщині.

У 2019 році Департамент освіти і науки облдержадміністрації визначив наступні пріоритети розвитку освітньої галузі: придбання  шкільних автобусів, створення додаткових місць у закладах дошкільної освіти, двох опорних шкіл (у Марківському районі та Чмирівській об’єднаній територіальній громаді), двох інклюзивно-ресурсних центрів (у Кремінському районі та Біловодській ОТГ), у п’яти закладах дошкільної та чотирьох закладах загальної середньої освіти відкриття груп та класів з інклюзивною формою навчання, придбання трьох медіатек.

Важливим є забезпечення роботи 33 пунктів проведення зовнішнього незалежного оцінювання у дев’яти базових округах.