На Луганщині запроваджуватиметься Швейцарсько-український проєкт DECIDE



Сьогодні відбувся брифінг «Нові можливості для освіти в громадах» щодо презентації Швейцарсько-українського проєкту DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти».

Під час заходу було зазначено, що проєкт DECIDE реалізується заради того, щоб учні регіону отримали рівний доступ до якісної освіти як в містах, так і селах, щоб громади навчилися управляти освітою ефективно та долучати громадян до прийняття рішень, щоб школа стала освітнім центром громади – осередком демократії та прав людини.

Проєкт стартує за підтримки Міністерства освіти і науки України, Міністерства розвитку громад та територій України, облдержадміністрації, Державної служби якості освіти України, Всеукраїнської Асоціації ОТГ.

DECIDE реалізується ГО DOCCU у партнерстві з Цюрихським педагогічним університетом за підтримки Швейцарії, представленої Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва (SDC).

Директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Юрій Стецюк подякував громадській організації «Розвиток громадянських компетентностей в Україні» за прагнення підтримувати процеси децентралізації та модернізації управління у сфері освіти. А також за можливість долучитися до Швейцарсько-українського проєкту міжнародної технічної допомоги DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» у Луганській області.

«Ми розглядаємо проєкт DECIDE як можливість запровадження реальних змін в освіті в об’єднаних територіальних громадах, залучення громадськості до управлінських процесів у сфері освіти, – зазначив Юрій Стецюк. – Також у плануванні спільних з місцевою владою та громадою соціальних проєктів мають змогу долучитися батьки, учні і вчителі. Сподіваюсь, що наша співпраця буде цікавою, творчою та плідною».

Захід відбувся в онлайн-режимі, до якого долучились представники Посольства Швейцарії в Україні, проєкту DECIDE, Державної служби якості в Україні, асоціації об’єднаних територіальних громад, вищих навчальних закладів, начальники відділів освіти райдержадміністрацій та представники облдержадміністрації.