На Луганщині фінішував ХІІ Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка



На виконання Указу Президента України від 30 вересня 2010 року № 928 «Про Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка» в Луганській області були проведені І–ІV етапи ХІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Упродовж дванадцяти років на Луганщині відбуваються мовно-літературні змагання, які засвідчують про необхідність перебування учнівської та студентської молоді в енергетичному полі Тараса Шевченка, який силою свого таланта й духу створив Україну в слові й у дії.

У листопаді 2021 року відбулись перший та другий етапи ХІІ  Міжнародного мовно-літературного конкурсу, у якому брали участь близько 7 тисяч учнів 5–11 класів закладів загальної середньої та професійно-технічної освіти.

У третьому (обласному) етапі конкурсу, який відбувся 04 та 11 грудня 2021 року, взяли участь 87 учнів та студентів/курсантів Луганщини.

У межах конкурсу проводились мовно-літературні турніри «Таїна слова», «Наша мова калинова», «Образне слово Луганщини», вікторини «Знавці українського слова», «Мово рідна моя, не мовчи», засідання літературних гуртків під гаслом «Поезія – це завжди неповторність», зустрічі з цікавими людьми, були організовані книжкові виставки, літературні читання творів Тараса Шевченка.

Усі етапи міжнародного конкурсу на Луганщині сприяли розвитку творчого потенціалу учнівської молоді регіону, заохоченню учнів і студентів до вивчення української мови, підвищенню рівня мовної та мовленнєвої компетентності

05 лютого 2022 року в Сєвєродонецькій школі № 20 відбувся фінальний етап конкурсу, у якому взяли участь 17 учнів 5–11 класів закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти, 10 студентів / курсантів закладів ФПО та вищої освіти.

Конкурс розпочався із привітання міністра освіти України Сергія Шкарлета та уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя. У святково піднесеній атмосфері фіналісти почули щирі привітання, побажання подальших успіхів, перемоги у фіналі від Юрія Стецюка, директора Департаменту освіти і науки Луганської облдержадміністрації; Ірини Цимбал, директора Луганського ОІППО; Катерини Глуховцевої, завідувачки кафедри української філології та загального мовознавства ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», професора, голови журі ІІІ етапу конкурсу.

До привітань долучились педагоги, методисти інституту. Учасники фінального етапу конкурсу отримали дипломи за перемогу на ІІІ етапі міжнародного конкурсу. Щирі слова вдячності пролунали на адресу вчителів і викладачів, які підготували переможців конкурсу.