Незабутні Різдвяні канікули на Західній Україні



Маленький Ісусик не спить, не дрімає,

Малими руками весь світ обіймає:

І вашу родину, і нашу родину,

І всю Україну. Христос ся рождає!

Славімо його!

Напередодні Ряздвяних свят Тернопільщина знов гостинно зустріла нас. 15 дітей з Рубіжного мали змогу провести святкові канукули у Монастириському районі, де їх радо зустріли родини Задарова, Красієва та Сенькова.

З перших хвилин перебування на благодатній Монастириській землі відчувалася справжня єдність і домашній затишок.

Рубіжанські діти мали можливість ознайомитися з культурою, звичаями, природою Тернопільщини. Кожна екскурсія приносила нові неповторні враження.

В перший день учні Задарівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів привітали юних рубіжан Різдвяним вертепом. Потім і рубіжанські, і задарівські підлітки весело водили хороводи навколо красуні-ялинки, співали колядки. А після цього на дітей чекали «Козацькі забави», де команди повинні були продемонструвати свою спритність, витримку, взаємовиручку.

На згадку про перебування на Тернопільській землі начальник відділу освіти Монастириської РДА Николаїшина Л.С. подарувала гостям пам’ятні подарунки. А після цього дітей чекав смачний обід у шкільній їдальні.

У наступні дні юні рубіжани разом з учнями Задарівськими школярами мали можливість відвідати казкову Кришталеву печеру з її неповторними залами, музейний комплекс «Лемківське село», духовний Марійський центр у Зарваниці, етнографічно-меморіальний музей Володимира Гнатюка у Велесневі, Велеснівську електростанцію.

Та найбільше запам’ятається дітям зі сходу святкування Різдва. Разом з родинами вони за місцевими традиціями зустріли свят-вечір, куштували традиційні Різдвяні страви, відвідали святкове богослужіння. А наступного дня спільною ватагою ходили від хати до хати з колядками та віншуваннями.

Різдво – це дійсно чарівне свято, яке об’єднує дітей та родини з різних куточків країни, різного віросповідання.

На жаль, перебування на гостинній Монастириській землі швидко добігло кінця. Але та часточка душевного тепла, неповторні емоції залишаться назавжди. Відїзджаючи додому, діти плакали і висловлювали сподівання на те, що знову повернуться в ці краї. Адже у маленькі серця вони увібрали часточку душевного тепла від тернопільських родин.

Ми щиро дякуємо за Різдвяну казку голові Тернорпільської ОДА Барні С.С., обласному департаменту освіти і науки, завідувачу науково-краєзнавчим відділом Тернопільського обласного центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді Фалінському М.В., Монастириському районному відділу освіти в особі Николаїшиної Л.С., директору Задарівської ЗОШ Сусу М.М., вчителю історії, права та предмету «Захист Вітчизни» Рібию І.І., вчителю іноземної мови Сус І.І., педагогу-організатору Дружгі І.В., а також усьому педагогічному колективу школи та родинам, які стали для нас рідними.