«Незламні» НА ХІХ ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ ТУРНІРІ ЮНИХ ІСТОРИКІВ



Впродовж п’яти днів у Запорізькій спеціалізованій школі-інтернаті ІІ-ІІІ ступенів «Козацький ліцей» 179 учнів 8-11 класів у складі 29 команд змагались у фінальному етапі ХІХ Всеукраїнського учнівського турніру юних істориків.

Збірну команду Луганської області під вже традиційною назвою «Незламні» представляли учні з двох міст  – Рубіжного та Сєвєродонецька. Це учень 9 класу Рубіжанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 4 Хворов Сергій, учні 11 класу середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 18 м. Сєвєродонецька Марчуков Богдан та Дімідів Єгор, учениця Сєвєродонецького навчально-виховного комплексу “Спеціалізована школа-колегіум Національного університету “Києво-Могилянська академія” Мазур Вікторія та учениця 10 класу комунального навчально-виховного комплексу «Рубіжанський ліцей» Богайчук Віталіна.

18 квітня 2017 року на урочистому відкритті фінального етапу турніру учасників привітали голова Запорізької обласної державної адміністрації Костянтин Бриль та голова Запорізької обласної ради Григорій Самардак. З вітальним словом до юних істориків звернулися голова журі Всеукраїнського турніру – ректор Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя, кандидат історичних наук, доцент О.Г. Самойленко, а також координатор турніру Т.Л. Гінетова. Справжньою прикрасою заходу стали виступи танцювальних і співочих колективів учнівської молоді Запорізької області.

19 квітня розпочалася запекла боротьба інтелекту, креативу та красномовства. Незважаючи на зливи, снігові замети й зимову прохолоду в квітні, дебати між командами видались досить напруженими і гарячими. Відразу стало зрозуміло, що керівники команд є справжніми професіоналами, адже підготували найкращих знавців історії, які не просто володіють історичними фактами, а й вміють аналізувати події, давати їм оцінку, проводити паралелі між минулим і сучасністю.

Змагання оцінювала почесна експертна спілка у складі професорів, доцентів, ректорів університетів, завідуючих кафедрами та методистів найпрестижніших освітніх закладів України.

Найкращі результати на турнірі показали учасники команд Запорізької, Донецької, Житомирської, Миколаївської, Рівненської та Харківської областей. Хоч «Незламним» і не вдалося взяти участь у фінальній грі за підсумками попередніх змагань, журі турніру відмітило, що наші учасники засвідчили уміле оперування знаннями під час історичних дебатів, усвідомлене проектування минулих подій на сучасність, ведення конструктивного інтелектуального діалогу, а також професійну гру Богайчук Віталіни, за яку дівчина отримана диплом в особистій першості. Нагадуємо, що кожна команда змагалась у кількох відбіркових групах, виконуючи різні ролі – доповідачів, опонентів і рецензентів.

На дозвіллі учасники турніру мали змогу відвідати екскурсії визначними місцями історії та культури славного міста Запоріжжя,  дискотеки в «Козацькому ліцеї», одну з яких провели представники запрошеної волонтерської групи «AngelS» і популярні запорізькі артисти.

Від’їжджаючи, «Незламні» були нагороджені дипломи учасників турніру. Приємною несподіванкою стали пам’ятні сувеніри від учнів комунального закладу «Малобілозерська спеціалізована естетична школа-інтернат «Дивосвіт» та комунального закладу «Запорізька спеціалізована школа-інтернат «Січовий колегіум», які власноруч приготували їх для учасників змагання на згадку про Запорізьку землю.

Вітаємо переможців, учасників та керівників команд! Висловлюємо подяку організаторам турніру – Департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації та Запорізькому обласному інституту післядипломної педагогічної освіти – і віримо, що наступний, ювілейний,  ХХ Всеукраїнський турнір юних істориків принесе Луганщині нові перемоги і визнання!