Новий Закон України «Про освіту» гарантує педагогічну свободу та рівний доступ до якісної освіти, – брифінг



Про впровадження в області Закону Україні «Про освіту» на брифінгу для ЗМІ в облдержадміністрації розповів директор Департаменту освіти і науки Юрій Стецюк.

Так, новий закон гарантує педагогічну свободу, управлінську та фінансову автономію, подолання корупції, рівний доступ до якісної освіти, нові засади підвищення кваліфікації педагогічних на науково-педагогічних працівників, зв’язок з ринком праці тощо.

Шкільний вчитель та вихователь дошкільного навчального закладу зможуть самостійно розробляти освітню програму на основі запропонованого Міністерством освіти і науки Державного стандарту. Вона схвалюватиметься педагогічною радою закладу та затверджуватиметься його керівником.

Керівника закладу освіти призначатиме на посаду та звільнятиме засновник або уповноважений ним орган. Усіх працівників закладу – його керівник.

Він обирається на конкурсній основі на шість років з правом переобрання ще на один термін.

З наступного, 2018-2019 навчального року, всі учні перших класів навчатимуться за новою інтегрованою програмою.

Також важливо, що учні старшої школи матимуть можливість самостійно обирати предмети та конструювати навчальний план.

Ліквідується атестація навчальних закладів. Проте, створюється Державна служба якості освіти, яка визначатиме якість навчання дітей.

Згідно із Законом, мова освітнього процесу має бути українською – заклади освіти забезпечують обов’язкове вивчення державної мови.

Юрій Стецюк зазначив, що особам, які належать до національних меншин України, гарантується право на навчання в комунальних закладах освіти для здобуття дошкільної та початкової освіти поряд із державною мовою відповідної нацменшини.

Особам з порушення слуху забезпечується право на навчання жестовою мовою. Досить важливо, що держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування в державних і комунальних закладів освіти.

Наразі в області більше 75 % шкіл здійснюють навчання українською мовою. Усі інші – або російськомовні, або двомовні.

«Тож, учні роблять свій вибір, розуміючи необхідність подальшої здачі ЗНО, ймовірної праці у державних органах тощо. Також, поряд з українською мовою вони зараз активно вивчають англійську та німецьку», – підкреслив директор Департаменту освіти та науки.

Як зауважив Юрій Стецюк щодо нового закону, вчителі кажуть: «Нам непросто, але цікаво».

  Джерело:  http://loga.gov.ua/oda/press/news/noviy_zakon_ukrayini_pro_osvitu_garantuie_pedagogichnu_svobodu_ta_rivniy_dostup_do