Обласна оздоровча археологічна експедиція Луганської обласної малої академії наук 2021



На виконання Регіональної цільової програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2021-2025 роки Луганської області, з метою формування в учнів патріотичної свідомості та національної гідності, вшанування історичних пам’яток Луганського краю  10 червня 2021 року юні науковці – вихованці секції «Археологія» комунального закладу «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді» розпочали роботу в обласній оздоровчій археологічній експедиції під керівництвом доктора наук Бровендера Юрія Михайловича, вченого археолога Східноукраїнської філії Інституту археології Національної академії наук України, що базується на кафедрі історії та археології Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля.

В склад археологічної експедиції включені вісім вихованців секції «Археологія» комунального закладу «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді». Наукові археологічні розкопки кургану доби бронзи – доби середньовіччя проходять на території селища Хомівка Сватівської міської громади Луганської області. Вони також необхідні для запобігання знищенню, для дослідження та подальшого збереження археологічної спадщини українського народу.

У перший день експедиції відбувся вечір знайомств, юні археологи оглянули  територію селища Хомівка, відвідали місцеву річку Красна, грали у настільні ігри, цікаво та з користю провели час!

11 червня – другий день роботи обласної оздоровчої археологічної експедиції Луганської обласної малої академії наук учнівської молоді. Керівник експедиції професор Бровендер Юрій Михайлович познайомив МАНівців з основами роботи справжніх археологів. Слухачі секції “Археологія” розпочали розчищення нової борідки, де за здогадками можуть бути п’ять захоронень, і її підготовки до зачистки бульдозером. Не зважаючи на відсутність сонця, юні археологи заряджені ентузіазмом та надією знайти щось цікаве.