Обласна оздоровча археологічна експедиція – 2019



З 18 по 30 червня 2019 р. у селищі міського типу Нижня Дуванка Сватівського району Луганської області спільно зі Східноукраїнським національним університетом імені Володимира Даля відбулася обласна оздоровча археологічна експедиція учнів-членів Луганської обласної малої академії наук учнівської молоді. У ній взяли участь 13 учнів Луганщини: Бабкова Катерина, Водолазський Ілля, Трофименко Валерія, Євстратенков Кирило, Шепель Катерина, Коропова Вікторія, Мінін Денис, Мицик Марія, Хохлова Валентина, Швиркова Анастасія (м. Сєвєродонецьк), Лукащук Богдан, Соболь Вадим, Мокренчук Олена (с.м.т. Нижня Дуванка).

Метою експедиції було одержання практичних навичок польових археологічних досліджень, закріплення теоретичних знань з археології, отриманих  учнями під час навчання в секції, збір екологічних матеріалів, що є джерелом інформації для написання вихованцями МАН творчих робіт, а також виховання в учнів почуття патріотизму, любові до рідного краю, інтересу до його історії.  Об’єктом екологічних досліджень стали пам’ятки екології, що руйнуються силами природи або діяльністю людини.

Майбутні науковці прослухали лекції, присвячені різновидам прийомів розкопок курганів, а також вимогам до виконання та захисту наукових робіт, які провів керівник експедиції, доктор історичних наук Бровендер Юрій Михайлович,  відомий археолог Луганщини, дослідник Східної України. Керівник секції «Географія та ландшафтознавство» обласної очно-заочної школи КЗ «ЛОМАНУМ», заступник керівника експедиції Куцька Ніна Борисівна провела практичне заняття з топографії, юні науковці ознайомилися з будовою геодезичного приладу – нівеліра та за його допомогою виконали вимірювання на місцевості, майбутні археологи отримали необхідні топографічні знання та навички, необхідні в роботі. Також було проведено урочисту посвяту в юні археологи учасників археологічної експедиції слухачів секції «Археологія» очно-заочної школи Луганської обласної малої академії наук учнівської молоді.

Під час обласної оздоровчої археологічної експедиції юні археологи вивчили склад насипу і зібрали дані для наукової реконструкції первісного вигляду споруди. Розкопка курганів велася методом паралельних траншей із залишенням бровків для стратиграфічних спостережень. Під час камеральної обробки матеріалу  були реконструйовані горщики епохи середньої бронзи IV-III тисячоліття до нашої ери.

Протягом роботи експедиції юні дослідники завітали до Сватівського районного народного краєзнавчого музею, який має майже 10 тис. експонатів, серед яких артефакти з курганів бронзового віку, сарматської культури кочівників.

За ці два тижні хлопці й дівчата не тільки плідно попрацювали, а й добре відпочили, розширили світогляд, познайомилися й потоваришували один з одним та зі старшими колегами (студентами-археологами). На дозвіллі юнацтво мало змогу проявити свої творчі здібності: керівники експедиції підготували різноманітні творчі завдання, психологічні тренінги та спортивні ігри.

Час проминув дуже швидко. Команда МАНівців плідно попрацювала і дізналася про давню історію рідного краю, набула навичок практичної археології, було зібрано фактичний матеріал для науково-дослідницьких робіт, крім того, діти знайшли нових друзів, навчилися працювати командою, у якій панували розуміння, взаємодопомога та довіра.

Своїми враження про експедицію поділилися її учасники:

Євстратенков Кирило: «Надихнувшись експедицією я готовий старанно працювати над новими проектами».

Мицик Марія: «Тепер з новими ідеями та силами я з радістю приступлю до подальшої роботи у Малій академії»

Побажаємо всім учасникам археологічної експедиції подальших успіхів і досягнень у науково-дослідній роботі!