Обласний етап Всеукраїнського літературного конкурсу «Розкрилля душі»



Рисунок1У лютому-травні 2015 року комунальним закладом «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді» був проведений І – відбірковий  (обласний) етап Всеукраїнського літературного конкурсу «Розкрилля душі», присвяченого 85-річчю від дня народження Ліни Костенко.

Умовами конкурсу передбачалося виконання робіт в двох номінаціях: дослідницька робота та літературна творчість (вірш, нарис, есе).

Всього у конкурсі взяли участь 81 учень загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів Луганщини, які надали 55 робіт у номінацію «Літературна творчість» та 26 дослідницьких робіт з міст Лисичанська, Рубіжного, Сєвєродонецька та Міловського, Марківського, Новоайдарського, Троїцького, Біловодського, Білокуракинського, Сватівського, Новопсковського, Кремінського, Старобільського, Попаснянського районів Луганської області.

Найбільш активними виявилися конкурсанти з Сватівського району (22 роботи), міст Рубіжного (12 робіт) та Лисичанська (12 робіт).

Учителі, викладачі провели плідну роботу з учасниками конкурсу щодо залучення їх до літературної та дослідницької діяльності, з метою вшанування творчої спадщини видатної поетеси Ліни Костенко, формування поваги та відповідального ставлення до історичної спадщини, історії свого народу, родоводу; формування національної свідомості та гордості за історичне минуле країни.

До складу журі конкурсу ввійшли – Пінчук Т.С., професор, декан факультету української філології та соціальних комунікацій ЛНУ імені Тараса Шевченка, Вєрнік О.О., кандидат філологічних наук, доцент кафедри світової літератури та російського мовознавства ЛНУ імені Тараса Шевченка, Глуховцева І.Я., кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови ЛНУ імені Тараса Шевченка.

Високу оцінку журі отримали роботи учасників з міст Рубіжного, Лисичанська, Сєвєродонецька, Сватівського, Марківського, Старобільського, Білокуракинського та Кремінського районів. Голова журі Пінчук Тетяна Степанівна відмітила Клименко Марію, як майбутню поетесу, яка у своїх  надзвичайних віршах проникливо заглиблюється у глобальні проблеми людства.

«Хто не знає минулого – той не може пізнати майбутнього!» – девіз роботи Кучеренко Альони. Вона дослідила особливості віршів Ліни Костенко, присвячених історичній темі, розкрила нові погляди сучасної людини на добу Київської Русі.

За результатами оціночних протоколів журі до участі у ІІ фінальному етапі конкурсу в м. Києві направлені роботи наступних конкурсантів:

в номінації «Дослідницькі роботи» – Довгопол Юлії, учениці 9 класу Лисичанської багатопрофільної гімназії та Кучеренко Альони, учениці 10 класу Бараніківської загальноосвітньої школи Кремінської районної ради;

в номінації «Літературна творчість» – Клименко Марії, учениці 10 класу Вишневської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Старобільської районної ради та Дзюба Ростислава, учня 8 класу Сватівської загальноосвітньої школи           І-ІІІ ступенів № 2.

Поздоровляємо наших переможців та бажаємо їм подальших успіхів у ІІ фінальному етапі Всеукраїнського літературного конкурсу «Розкрилля душі», який відбудеться у вересні місяці 2015 року в м. Києві! Луганщина може пишатися своїми учнями!