Обласний семінар «Науково-методичний супровід обдарованої дитини як умова розвитку науки в XXI столітті»



14 грудня 2016 року комунального закладу «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді» на базі Лисичанського багатопрофільного ліцею відбувся обласний семінар-практикум «Науково-методичний супровід обдарованої дитини як умова розвитку науки в XXI столітті». На семінарі були присутні учасники з відділів освіти, методичних кабінетів і навчальних закладів міст Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного, Сватівського та Попаснянського районів Луганської області. Подібні заходи традиційно проходять в навчальних закладах нового типу за ініціативою обласного відділення Малої академії наук України.

Привітали учасників семінару головний спеціаліст відділу дошкільної і загальної середньої освіти Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації Кутєпова Олена Миколаївна та начальник відділу освіти, депутат Лисичанської міської ради Худоба Тетяна Валеріївна.

Директор Лисичанського багатопрофільного ліцею Бутенко Наталія Володимирівна презентувала ліцей як один з найкращих навчальних закладів м. Лисичанська, з періодом його становлення, з традиціями і інноваціями сьогоднішнього життя. Вона підкреслила, що особлива роль в зростанні статусу ліцею належить педагогічній діяльності учителів-подвижників, серед яких заслужений учитель України Микола Іванович Германчук. Учасники семінару були запрошені на урочисте відкриття меморіальної дошки, присвяченої діяльності цього талановитого педагога.

Педагогічним колективом ліцею було проведено майстер-класи, метою яких стало освітлення шляхів реалізації інтелектуального потенціалу ліцеїстів: «Музей бойової та трудової слави – джерело краєзнавчих досліджень» (Чубук Світлана Віталіївна), «Історичні та правові аспекти соціально-гуманітарних проблем буття» (Крижанівська Тетяна Яківна), «Регіональний математичний турнір пам’яті Г.Г.Євграфова як засіб виявлення талановитих підлітків» (Тарасова Інна Володимирівна), «Євроклуб – осередок роботи з обдарованими мовознавцями» (Бортнік Фаїна Миколаївна), «Екологічний клуб «Паросток» як інноваційний простір для роботи з обдарованими» Волошинов Олександр Анатолійович, «Комп’ютерне моделювання фізичних та природних процесів. Проблеми енергозбереження» (Сотнікова Лариса Феліксівна, Козаревський Микола Андрійович).

Активна частина семінару завершилися міні-проектом з елементами тренінгу «Психологічний портрет обдарованої дитини» практичного психолога Костянець Ґанни Миколаївни.

Протягом семінару заступник директора ліцею з науково-методичної роботи  Дунаєва Ольга Олександрівна представила систему роботи ліцею з обдарованими дітьми. Вона підкреслила, що цей напрям роботи є пріоритетним і вимагає системного підходу. Також вона зауважила про високі результати ліцеїстів в олімпіадах, науково-дослідній діяльності, у конкурсах і проектах.

Директор КЗ «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді» Бардаш Олена Юріївна розповіла про результати обласного конкурсу-захисту навчально-дослідницьких робіт учнів-членів наукових філій ЛОМАНУМ в 2016 році. Заступник директора цього закладу Сідєльнікова Тетяна Василівна ознайомила учасників семінару з новинками науково-методичного забезпечення роботи з обдарованою дитиною в Луганській обласній малій академії наук, а також розповіла про досягнення учнів, що беруть участь в конкурсах МАН України.

За підсумками учасники семінару обговорювали питання, пов’язані із психологічним супроводом обдарованої молоді, науково-дослідницької діяльності як в умовах ліцею, так і в умовах позашкільного закладу. Гості семінару високо оцінили досягнення Лисичанського багатопрофільного ліцею в роботі з обдарованими дітьми і підкреслили важливість і новизну форм роботи, продемонстрованих у ході семінару.