Обласний семінар-практикум з керівниками туристсько-краєзнавчих гуртків і гуртків національно-патріотичного напрямку



«З Україною в серці» – під таким гаслом 4 квітня 2018 року у м. Рубіжному на базі комунального закладу «Рубіжанський міський Центр туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді» відбувся обласний семінар-практикум з керівниками туристсько-краєзнавчих гуртків і гуртків національно-патріотичного напрямку на тему «Національно-патріотичне виховання дітей і молоді засобами туризму і краєзнавства з використанням інтерактивних форм і методів роботи». Організаторами закладу виступили Департамент світи і науки Луганської обласної державної адміністрації та Луганський обласний центр дитячо-юнацький туризму і краєзнавства. Для участі у роботі семінару взяли участь 25 учасників з 9 міст і районів області.

З привітальними словами до учасників звернулися Жукова Наталія Василівна, головний спеціаліст відділу позашкільної освіти, виховання та інтернатних закладів Департаменту освіти і науки ЛОДА, Замора Любов Миколаївна, завідувач міським методичним кабінетом Рубіжанської міської ради.

Аналіз стану туристсько-краєзнавчої роботи в Луганській області та її роль у національно-патріотичному вихованні молоді дала Вертеленко Олена Іванівна, завідуюча організаційно-масовим відділом Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства

Директор Рубіжанського міського Центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді Тарасенко Олена Володимирівна ознайомила присутніх з системою роботи Рубіжанського міського Центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді як осередку національного-патріотичного виховання учнівської молоді в місті Рубіжному.

Хмельницька Олена Петрівна, методист РМЦТКСЕУМ розкрила виховний потенціал краєзнавства у формуванні національної самосвідомості учнів та розвиток творчого потенціалу особистості.

У практичній частині семінару учасники мали можливість ознайомитися з інтерактивними формами організації заходів національно-патріотичного спрямування, які активно використовують педагоги центру у виховній роботі. Демонстрація практичної роботи гуртка «Народознавство» «Великоднє диво», театралізований виступ вихованців гуртка “Народознавство” «Воскресни, рідна Батьківщино!» продемонстрували члени гуртків закладу під керівництвом Хмельницької О.П., Малютіної І.Б.

Учасникам семінару запропонували взяти участь у фрагменті інтелектуально – пізнавальної гри «Люби і знай свій край», в яку всі із задоволенням пограли, проявивши та перевіривши свої знання з історії, географії та культури нашої області та України.

Майстер-класи з виготовлення Великодніх сувенірів та обрядової ляльки-мотанки «Мартинички» провели Овчаренко Оксана Вікторівна, керівник гуртка “Природа і фантазія” РМЦТКСЕУМ та Куценко Вікторія Олегівна, методист Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства, керівник гуртка «Юні етнографи» і Сергєєва Тетяна Сергіївна, керівник фольклорно-етнографічного гуртка «Сонячна квітка» ЛОЦДЮТК.

Завершився захід флешмобом «З Україною в серці», до якого залучилися всі учасники семінару.

Під час підведення підсумків семінару керівники гуртків виступили зі словами подяки організаторам семінару за обмін досвідом роботи з національно-патріотичного виховання.

Ми сподіваємося, що проведений захід збагатить педагогічну скарбничку керівників гуртків новими ідеями та формами роботи й об’єднає у новітніх сучасних проектах з національно-патріотичного виховання дітей та молоді Луганщини.

Практична частина семінару була присвячена переважно традиціям весняних свят, особливо Великодню, тому хочемо всіх привітати зі святом: 

Великодні дні настали – Люди чисті серцем стали. Радості, тепла, любові Хай прибуде в вашім домі!   Більше фото на сторінці у фейсбуці: https://www.facebook.com/osvitaloda