Обласний тренінг «Вивчення стану малих річок» – продовження юннатівського літа на Луганщині



У рамках запровадження активних форм роботи з дітьми в літній період Луганський обласний центром еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді 22 липня 2021 року  в місті Кремінній провів обласний тренінг з вивчення стану малих річок Луганщини (на прикладі річки Красна).

Даний тренінг є продовженням роботи обласної еколого-натуралістичної експедиції «Зелений щит», яка поновила свою роботу цього річ та присвячена 30-річчю Незалежності України, в рамках всеукраїнських природоохоронних акцій «Річки мого дитинства» та «Мала річка моєї Батьківщини».

Проведення цього тренінгу стало можливим завдяки спільним діям Департаменту освіти і науки та Департаменту комунальної власності, земельних, майнових відносин, екології та природних ресурсів Луганської облдержадміністрації. Фінансову підтримку у проведенні Тренінгу надала Програма Організації об’єднаних націй із відновлення та розбудови миру (ПРОООН).

На відкритті Тренінгу були присутні в.о. директора Департаменту комунальної власності, земельних, майнових відносин, екології та природних ресурсів Тетяна Кукушкіна, начальник відділу позашкільної, спеціальної освіти, закладів та установ обласної комунальної власності Департаменту освіти і науки Василь М’ягкоход, спеціаліст з екології ПРООН Олексій Пиріков. Вони зазначили про важливе значення долучення учнівської молоді до вивчення екологічних проблем регіону, побажали успіхів у проведенні Тренінгу. Також для організації дослідницької роботи Луганському обласному центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді були передані 2 лабораторії для вивчення прісних водойм, 2 шатри-намети та 2 мобільні столи, які були використані безпосередньо при проведенні цього заходу.

 До тренінгу долучились учні з Красноріченького  ліцею Красноріченської селищної громади (Сватівський район), Кремінських закладів загальної середньої освіти № 1, 2, 3, 5 Кремінської міської громади та закладів загальної середньої освіти Сєвєродонецької міської ВЦА (Сєвєродонецький район). Всіх їх об’єднало те, що вони живуть біля річки Красна, яка є притокою найбільшої річки на Сході України – Сіверського Донця. Всього у тренінгу взяли участь 40 учнів та 10 педагогів.

Для проведення тренінгу були залучені кращі педагоги відповідних закладів освіти: Сергій та Олена Іванови, Людмила Лукашова, Євгенія Дегтяренко, Оксана Матвієвська.

         Під час тренінгу було визначено 5 локацій:

  • визначення стану водойми шляхом проведення хімічного аналізу проб води та біотестування (визначення основних представників мікрофлори та мікрофауни);
  • вимірювання швидкості та прозорості води річки Красна;
  • визначення кисневоутворюючої здатності заплавних рослин та основних параметрів базових порід дерев;
  • вивчення основних забруднювачів та показників екологічної стабільності малих річок;
  • малювання річки з натури різними техніками.

Темп та ефективність проведення Тренінгу були настільки високими, що діти навіть не помітили, як минуло 2 години.

Завдяки підтримці ПРОООН діти отримали смачний обід.

При проведенні усього Тренінгу дотримувались санітарно-гігієнічні вимоги до проведення відповідних заходів: кожна дитина отримала індивідуальну маску та дезінфікуючий засіб. Продуктові набори також були індивідуальні.

Після завершення тренінгу педагоги та діти поділилися своїми враженнями. Всі були задоволені, бо в умовах карантинних обмежень вже скучили за активними формами роботи безпосередньо в природі та можливості спілкування зі своїми однодумцями.

Усі учасники Тренінгу, з числа учнів, отримали сертифікати. Педагогів чекають листи-подяки та  відповідні сертифікати.

Ось таке воно, юннатівське літо на Луганщині!