Очний етап ІІІ Всеукраїнської олімпіади з філософії для школярів: нові перемоги юних МАНівців Луганщини



_mg_378417–18 листопада цього року в м. Києві відбувся очний етап Всеукраїнської олімпіади з філософії для школярів, яка проводиться вже третій рік поспіль і приурочена до Міжнародного дня філософії. Метою заходу є популяризація філософської освіти на рівні середньої освіти та заохочення молоді до творчого, креативного і раціонального критичного мислення. Організаторами конкурсу вже традиційно стали факультет філософської освіти і науки Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова спільно з Національним центром  «Мала академія наук України».

У ці дні до столиці завітали 47 переможців першого етапу з усіх куточків України. Луганську область презентувала команда з двох учасників: у віковій групі 8-9 класів з українською мовою написання есе  – учениця 9 класу КЗ «Лисичанська спеціалізована школа І – ІІІ ступенів № 8» Керносенко Ольга (слухач секції «Філософія» КЗ «Луганська обласна мала академія наук учнівської млоді», викладач – Єременко Олександр Михайлович), у віковій групі 10-11 класів з англійською мовою написання есе –  учениця 11 класу Сєвєродонецького НВК «Спеціалізована школа-колегіум» Серебряк Марія.

_mg_3747_mg_3781 На урочистому відкритті учасників заходу вітали кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова Адаменко Надія Богданівна, доктор філософських наук, доцент кафедри теоретичної і практичної філософії Київського національного університету імені Тараса Шевченка Баумейстер Андрій Олегович та доктор філософських наук, профессор,  завідувач кафедри філософії Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова Мозгова Наталія Григорівна.

Три з половиною години юні філософи працювали над написанням філософського есе, яке було присвячене питанню толерантності. За словами Надії Богданівни Адаменко, членам журі було складно визначити переможців: щоб відзначити найкращих, вони працювали майже до опівночі.  Ще складніше було учасникам олімпіади чекати на результати, які  оголосили наступного дня під час урочистої церемонії закриття ІІІ Всеукраїнської олімпіади з філософії для школярів. Нагороджували переможців декан факультету філософської освіти і науки Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова Дробот Іван Іванович, а також Президент Національного центру  «Мала академія наук України» Довгий Станіслав Олексійович.

_mg_s3789Наші конкурсантки прекрасно проявили свій творчий потенціал, отримавши дипломи ІІІ ступеня НЦ «Мала академія наук України» та  факультету філософської освіти і науки Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, а також цінні подарунки. Всеукраїнська олімпіада з філософії допомогла дівчатам ще в більшій мірі оволодіти навичками критичного мислення і вміннями мати сміливість «користуватися власним розумом». Для Марії і Ольги це змагання стало не тільки платформою для виявлення свого «я», а ще й чудовою можливістю познайомитись, обмінятись філософськими думками, потоваришувати з однолітками зі всієї України. «Ми щасливі, що завдяки Всеукраїнській олімпіаді з філософії для дітей ми та наш керівник Ільїна Ганна Олександрівна потоваришували з делегацією з ІваноФранківська, це ще раз доводить твердження, що Схід і Захід – разом! – ділиться враженнями Марія Серебряк.

Вітаємо дівчат з перемогою і бажаємо їм у майбутньому нових звершень і відкриттів для уславлення нашої малої Батьківщини!