Очний етап V Всеукраїнської олімпіади з філософії для школярів: нова перемога Луганщини



15–18 листопада цього року в м. Києві відбувся очний етап Всеукраїнської олімпіади з філософії для школярів, яка проводиться вже п’ятий рік поспіль і приурочена до Міжнародного дня філософії. Олімпіаду проводять НЦ «Мала академія наук України» та факультет філософської освіти і науки НПУ імені М. П. Драгоманова задля популяризації філософської освіти та заохочення молоді до творчого, креативного і критичного мислення.

Участь у змаганні  брали учні 8–11-х класів. Олімпіада проводилася у двох вікових категоріях: 8–9-й класи, 10–11-й класи, та складалася з двух етапів: І етап – заочний (дистанційно) та ІІ етап – очний (м. Київ).

Для участі конкурсанти повинні були заповнити анкету та надіслати конкурсну роботу. Конкурсною роботою є філософське есе – невеликий за обсягом (до 10 сторінок) і самостійний за змістом письмовий твір з чітко вираженою авторською думкою, розгорнутий у формі розповіді з метою обґрунтування і демонстрації власної точки зору на певне явище чи предмет з урахуванням опрацьованої рекомендованої літератури.

У ці дні до столиці завітали  переможці першого етапу з усіх куточків України. Луганську область презентувала у віковій групі 10-11 класів з українською мовою написання есе  – учениця 11 класу КЗ «Лисичанська спеціалізована школа І – ІІІ ступенів № 8» Керносенко Ольга (слухач секції «Філософія» КЗ «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді»).

Три з половиною години юні філософи працювали над написанням філософського есе, відповідно до вимог Міжнародного комітету у 2018 року завдання олімпіади складалися з актуальних питань класичної та сучасної філософії. Загальною тематикою олімпіади стала  культурна спадщина та мистецтво – це тема для усіх  заходів, які відбувалися в межах олімпіади.

Наші конкурсантка прекрасно проявила свій творчий потенціал, отримавши дипломи ІІІ ступеня НЦ «Мала академія наук України» та  факультету філософської освіти і науки Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, а також цінні подарунки. Всеукраїнська олімпіада з філософії допомогла ще в більшій мірі оволодіти навичками критичного мислення і вміннями мати сміливість «користуватися власним розумом». Для Ольги це змагання стало не тільки платформою для виявлення свого «я», а ще й чудовою можливістю познайомитись, обмінятись філософськими думками, потоваришувати з однолітками зі всієї України. «Я щаслива, що завдяки Всеукраїнській олімпіаді з філософії для дітей, мені надалася можливість потоваришували з делегаціями з усіх куточків нашої Батьківщини» – поділилася враженнями Ольга Керносенко.

Вітаємо Ольгу Керносенко з перемогою і бажаємо їй у майбутньому нових звершень і відкритті в для уславлення нашої малої Батьківщини!