Пам’яті В’ячеслава Чорновола



24 грудня 2017 року наша країна відзначатиме 80-річчя від дня народження видатного політика, громадського діяча, Героя України В’ячеслава Чорновола. Не осталися осторонь і учні Луганської області.

19 грудня в актовій залі Сєверодонецької гуманітарно-естетичної гімназії відбувся урочистий захід, присвячений цій події. Гуманітарно-естетична гімназія – заклад освіти, що входить до Всеукраїнської асоціації шкіл імені В’ячеслава Чорновола і має музейну кімнату, присвячену його пам’яті. Вже багато років триває пошуково-дослідницька робота по створенню меморіального музею В.Чорновола, а з вересня 2017 р. на базі гімназії працює гурток «Юні музеєзнавці» Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства.

До дня народження В’ячеслава Максимовича гуртківці і учні гімназії підготували прекрасну музично-літературну композицію зі слайд-презентацією про найбільш значні періоди життя славного українця, що дозволило присутнім сповна пройнятися духовною силою видатного українського суспільно-політичного діяча та усвідомити, що В.Чорновіл – це непересічна, яскрава особистість нашої історії, людина високих моральних чеснот, гідний патріот, у якого Слово і Діло завжди підпорядковувались високій ідеї – ідеї відродження Української державності і служіння українському народові.

Гостями на цьому важливому заході були гуртківці ЛОЦДЮТК, а саме: Елизавета Рябовол та Микита Легостаєв (гурток «Юні екскурсоводи», керівник Куценко В.О.) та Світлана Вігуляр, Анастасія Фенєва, Олександра Баранова («Туристична пісня», керівник Т.С.Сергеєва).

В.О.Куценко, методист Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства, в своєму виступі зазначила: «В мережі музеїв при закладах освіти Луганщини такий музей єдиний, тому ЛОЦДЮТК буде сприяти оформленню всіх документів для його реєстрації і взяття на облік, цей унікальний для нашої облсті музей». Також вона висловила подяку директору гімназії Талдоновій Лілії Олександрівні та керівнику гуртка «Юні музеєзнавці» Трубніковій Ользі Григоровні за величезну кропітку роботу щодо створення музею пам’яті В.Чорновола, вагомий внесок у розвиток музейної справи мережі музеїв при навчальних закладах Луганщини та національно-патріотичне виховання молоді.

У виступі учасників гуртка «Юні екскурсоводи» прозвучали такі слова:

«Сповідуймо ідеї Чорновола Несімо в світ – порядність і мораль, Щоб не забули люди про Вкраїну, Щоб майбуттям розвіяти печаль»

Завершився захід піснею С. Вакарчука «Все буде добре» у виконанні вихованців гуртка «Туристична пісня».

Талановитість молоді, майстерно складений сценарій свята і натхненно-позитивна атмосфера урочистого заходу, яку створили його безпосередні учасники й усі присутні, яскраво засвідчили, що Україна починається з кожного з нас… з нашого вміння шанувати минуле і готовності творити власне майбутнє. Дійсно, якщо є плідна робота щодо створення такого музею, якщо молодь пам’ятає своїх героїв, ми впевнені, – в нашій країні ВСЕ БУДЕ ДОБРЕ!