Педагоги Луганщини на конференції «Українська миротворча освіта: ціна миру»



conferencia29 лютого 2016 року в Києві відбулася конференція «Українська миротворча освіта: ціна миру», під час якої були представлені підсумки конкурсу планів-конспектів Уроку миротворчості «Учителі змін» для вчителів Донецької, Луганської, Одеської, Херсонської та Запорізької областей.

Захід було організовано в рамках проектної діяльності Української миротворчої школи, яка працює за підтримки Посольства Великої Британії в Україні, спільно з Міністерством освіти і науки України.

Для участі в конкурсі з номінації  «Учителі змін: розвиток культури добросусідства й миротворчої освіти на Півдні і Сході України» було подано 148 розробок, з яких 65 розробок представили педагоги Луганської області.

conferencia2Більшість учителів Луганщини, які долучилися до участі в конкурсі, – це учасники семінарів-тренінгів курсу «Культура добросусідства», що ефективно використали знання, отримані під час навчання.

Експерти та профільні консультанти високо оцінили розробки освітян Луганщини. На першому етапі роботи оцінювалися за такими критеріями: наявність змістовного наповнення уроку (заходу) компонентом миротворчості, толерантності, діалогу в громаді; різноманітність методичних підходів та оригінальність розробки; використання інноваційних методик і вправ; застосування групових та індивідуальних форм роботи на уроці; творчий підхід автора до створення додаткових матеріалів для уроку; грамотність оформлення, відповідність технічним вимогам.

Переможцями визнано: Катерину Сідлецьку (смт Новопсков) – за розробку виховної години «Ми різні – ми рівні»; Наталію Абраменко (Марківський р-н) – за виховний захід «Будемо небайдужі до чужого горя»; Ларису Коломієць (Міловський р-н) – за годину спілкування з елементами тренінгу на тему «Конфлікт та шляхи його вирішення»; Олену Шиняєву (м. Сєвєродонецьк) – за сценарій ігрової програми «В поисках сокровищ». Заохочення отримали Оксана Кудінова (Марківський район), яка представила батьківські збори «Уроки спілкування», та Оксана Бутко (Кремінський район), з розробкою «Вирішуємо конфлікти». Також відмічено як ініціативу роботу Юлії Мовмиги (м. Сєвєродонецьк) – позаурочний захід  «Мир на крилах янголів».

Загалом у конференції взяли участь 25 педагогів з Луганщини. На заході були присутні керівник проекту «Українська миротворча школа» Ігор Семиволос, заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей та директор Інституту модернізації змісту освіти Наталія Вяткіна. Галіна Усатенко (голова громадської ради при Міністерстві освіти і науки України, керівник громадської організації Фонд «Європа ХХІ», керівник освітнього напрямку УМШ) презентувала Освітню стратегію Української миротворчої школи, яка передбачає миротворчий компонент середньої освіти й освіти дорослих з метою формування громадянського суспільства на локальному рівні на базі освітнього простору як одного з ключових чинників об’єднання громади.

conferencia0Після загальної дискусії з питань щодо завдань миротворчої освіти та чинників її актуальності було підбито підсумки конкурсу «Учителі змін» (прізвища переможців та авторів цікавих робіт назвала Маргарита Араджионі, експерт з оцінювання конкурсних робіт, провідний співробітник Інституту сходознавства ім. А. Ю. Кримського, керівник групи розробників спецкурсу «Культура добросусідства»).

Фіналісти конкурсу презентували свої розробки та розповіли про досвід впровадження ідей миротворчості та ініціатив курсу «Культура добросусідства» в свою педагогічну діяльність. Від організаторів конференції та конкурсу переможці отримали цінні подарунки та грошові винагороди.