Перший Всеукраїнський енергетичний хакатон «Energy Hack»



origin_9tl78819vsjЗ 30 вересня по 3 жовтня 2016 року у Міжнародному центрі дитячої наукової творчості MANLAB.CAMP у Пущі-Водиці під Києвом пройшов Всеукраїнський енергетичний хакатон «Energy Hack», метою якого було дослідження наявних та розроблення нових енергоефективних, енергоощадних рішень для жителів України.

img_20161002_105138Учасниками хакатону були учні 9–11 класів загальноосвітніх навчальних закладів з Волинської, Донецької, Дніпропетровської, Житомирської, Луганської, Полтавської та Житомирської областей. Командами були запропоновані власні енергоефективні рішення, для реалізації яких, під час проведення змагання, виготовлялися діючі моделі та мультимедійні презентації, які відображали бізнес-модель технічного рішення. Крім технічної і бізнес-складової проекту, журі оцінювало вміння учасників працювати в команді і те, як між ними розподілені процеси.

Луганську область представляла команда під назвою «Хочу все знати», яка за підсумками конкурсу посіла І місце. До складу команди увійшли Захаренко Ірина, учениця 11 класу Рубіжанської загальноосвітньої школи № 7; Шепута Єлизавета, учениця 11 класу Рубіжанської загальноосвітньої школи № 4; Скарга-Бандуров Ілля, учень 10 класу КНВК Рубіжанський ліцей; Носков Олексій, учень 10 класу КНВК Рубіжанський ліцей; Татарченко Георгій, учень 10 класу Рубіжанської загальноосвітньої школи № 9.img_20161002_104126origin_l7n4z48t0lb

img_20161002_103736Свій проект команда назвала «ЕкоHouse». Було запропоновано використовувати у будинках розумний плінтус – це звичайний на перший погляд дерев’яний плінтус, у який винахідники вмонтували датчик руху і світлодіоди, тому він світиться, реагуючи на переміщення мешканців по дому. Якщо людина протягом восьми секунд не рухається, установка вимикається. Також школярі придумали, як заощаджувати електрику, коли до будинку завітали гості. Достатньо обладнати двері спеціальним лічильником – двома датчиками, які рахують людей на вході і виході. Система вмикає світло у кімнаті, щойно зайшов перший відвідувач, і вимикає, коли її покинув останній. За ідею «ЕкоHouse» луганчани отримали десять тисяч гривень – така винагорода за перемогу в хакатоні.

img_20161005_121914 Розробка як енергозбережна, тобто економічна, так і екологічна. Наша установка не надто дорога, тому кожна друга сім’я спроможна встановити цю систему у своїй домівці, – розповів учасник команди Георгій Татарченко.

Юні науковці з користю провели свій час. Крім самого змагання учні відвідали тематичні лекції та ознайомилися з історичними пам’ятками столиці.

Я вважаю, що подібні конкурси можна і потрібно проводити. Завдяки їм, підлітки можуть не тільки проявити себе, але і дізнатися ідеї своїх однолітків і знайти друзів. Робота в команді може бути складною, але ж саме це робить з кількох людей справжню команду. Хакатон був корисний для кожного учасника. Адже навіть участь в цьому конкурсі – це вже перемога, – поділилася враженнями учасниця конкурсу Захаренко Ірина.