Плекаємо юних дослідників Луганщини



З 5 по 8 лютого 2019 року в м. Києві на базі Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України відбувся Всеукраїнський науково-технічний конкурс «Intel-Еко Україна 2019», який є національним етапом  міжнародного конкурсу науково-технічної творчості школярів Intel ISEF.

Цього року на конкурс було подано 328 заявок з індивідуальними та командними проектами за 10-ма категоріями. До другого (очного) етапу було запрошено 195 проектів. Від Луганської області було запрошено 4 проекти: 2 індивідуальні та 2 колективні. Слід відзначити, що чи не найперше за останні роки на конкурс був поданий проект від закладу професійно-технічної освіти. І це був командний проект «Друге життя – можливості поєднання: вивчення та засвоєння прийомів поліфузного зварювання поліпропіленових труб та подальше використання виготовлених виробів у побуті.» студентів 2-го курсу ДПТНЗ «Привільський професійний ліцей» Луганської області. Також було 3 проекти від учнів КЗ «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді» («ЛОМАНУМ»). Це були:

  • командний проект «Властивості імплантатів, отриманих за допомогою іонної імплантації» членів секції «Технологічні процеси та перспективні технології» «ЛОМАНУМ» Криворучко Аліни та Криворучко Світлани (учениць 11 та 9 класів КНВК «Рубіжанський ліцей»);
  • індивідуальний проект «Утилізація полімерних відходів ПАО «Рубіжанський картоннотарний комбінат» методом піролізу» члена секції «Охорона довкілля та раціональне природокористування» «ЛОМАНУМ» Тітаренка Єгора (учня 9 класу КЗ «Рубіжанська обласна загальноосвітня санаторна школа інтернат I-III ступенів»);
  • індивідуальний проект «Вплив газопоглинальних властивостей рослин на чистоту повітря» члена Сєвєродонецької філії «ЛОМАНУМ» Віннікова Андрія, учня 11 класу Сєвєродонецької СЗОШ І-ІІІ ступенів № 12.

До рецензування та суддівства було залучено понад 100 вчених та науковців провідних навчальних та науково-дослідних установ. На урочистому відкритті були присутні представники Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України, провідних вузів, спонсори заходу, учасники попередніх конкурсів тощо. Для учасників були організовані тренінги з ораторського мистецтва та публічного захисту.

Сам захист проектів проходив у два етапи 6 і 7 лютого: відкритий (публічний) стендовий та закритий (для членів журі). За наслідками цих захистів було обрано 18 суперфіналістів.

Результати виступу членів ЛОМАНУМ достатньо вагомі:

  • І місце у категорії «Навколишнє середовище» посів Тітаренко Єгор з проектом «Утилізація полімерних відходів ПАО “Рубіжанський картоннотарний комбінат” методом піролізу». Науковий керівник цього проекту Назаренко Олена Семенівна керівника секції «Охорона довкілля та раціональне природокористування» КЗ «ЛОМАНУМ», к.х.н., доцент СНУ ім. Володимира Даля;
  • ІІ місце у категорії «Матеріалознавство» посіли Криворучко Аліна та Криворучко Світлана з проектом «Властивості імплантатів, отриманих за допомогою іонної імплантації». Науковий керівник цього проекту Гончаров Віталій Вікторович секції «Технологічні процеси та перспективні технології» КЗ «ЛОМАНУМ», к.х.н., доцент Луганського державного медичного університету.

Всі учасники Всеукраїнського науково-технічного конкурсу «Intel-Еко Україна 2019» отримали сертифікати, а переможці крім дипломів отримали призи та цінні подарунки від спонсорів конкурсу. Наукові керівники переможців також отримали подяки від Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України.

Дякуємо за плідну роботу як учням і їх науковим керівникам, так і педагогам і керівникам навчальних закладів,  КЗ «ЛОМАНУМ», а також їх батькам.

Тим учням, які будуть намагатись штурмувати вершини «Intel-Еко Україна» у наступному році, бажаємо успіхів. Враховуючи те, що рівень дослідницьких проектів рік від року росте, майбутнім учасникам слід більше уваги приділяти практичній спрямованості своєї роботи, як на сучасному етапі, так і в перспективі.