Подорож до Канева



P60522-08423822 травня – важлива дата для кожного українця. У цей день прах Тараса Григоровича Шевченка, згідно з його заповітом, було перепоховано в Україні.

Відзначення річниці перепоховання поета стало національною традицією. Щороку у травневі дні біля його могили в Каневі проходять богослужіння, сюди звідусіль їдуть люди вклонитися Кобзареві.

Із 21 до 22 травня 30 учнів із різних куточків Луганщини, переможці обласного конкурсу «Іду з дитинства до Тараса» в різних номінаціях, були запрошені на екскурсію до м. Канев. Цю поїздку для дітей організував  Злучений Український Американський Допомоговий Комітет (м.Філадельфія, США) та його філія у Києві.

P60521-085955Перший день екскурсії розпочався в м.Київ – столиці нашої держави. Школярів на залізничному вокзалі гостинно зустрічала Віра Дмитрівна Принько, голова ЗУАДКу в Україні.

Екскурсія Києвом була цікавою й пізнавальною. Спочатку діти відвідали військову частину 3066 Управління Північно-територіального командування Національної гвардії. Вони мали змогу урочисто підняти державний прапор, для них продемонстрували види стрілецької зброї та сучасної бойової техніки, взяли участь у воєнізованій естафеті; найактивніші учасники за наполегливість і старанність були нагороджені грамотами.

P60522-085335Продовженням екскурсії було знайомство з центром Києва: алея пам’яті Героям Небесної Сотні, Майдан Незалежності, Михайлівська та Софіївська площі, Золоті Ворота, національний музей “Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні”. Школярі побували біля статуї «Батьківщина-Мати» та в «Національному музеї історії України у Другій світовій війні. Меморіальному комплексі».

Увечері учасники екскурсії прибули до Канева, а зранку, 22 травня, сходами піднялися на Чернечу гору до пам’ятника Генію українського народу. Для дітей була організована екскурсія Національним музеєм  ім. Т. Шевченка, під час якої вони оглядали експозиції, декламували вірші, і на згадку про себе талановита молодь з Луганщини залишила музею власноруч зроблені подарунки. Згодом приєдналися до урочистої ходи і вшанували пам’ять великого Кобзаря покладанням квітів.

Луганські школярі дуже вдячні ЗУАДКу, особисто Принько В.Д., за цікаву подорож і надану можливість насолодитися пам’ятними місцями України.