Подорож до Чернігова



техники1Чи часто посміхаються чиновники, та ще й в наш неспокійний час? Повірите, якщо скажемо, що з вуст голови Чернігівської облдержадміністрації сьогодні посмішка не сходила хвилин 40? Так йому віддячили діти з Луганщини за організацію візиту на Чернігівщину.

Зазвичай офіційні стіни облдержадміністрації звикли бачити серйозні обличчя державних мужів. Сьогодні – виняток: вони наповнені щирим сміхом дітей і дорослих. На п’ять днів приїхали в гості на Чернігівщину 25 школярів із Рубіжного Луганської області – учасники краєзнавчо–патріотичної акції «Ми – діти єдиної країни. Схід, Захід, Північ разом».

Батурин3П’ятиденна програма перебування дітей на Чернігівщині була дуже насиченою: безліч майстер-класів у позашкільних закладах – від виготовлення ікебани до скелелазіння, любительські змагання з автомодельного спорту на найкращій в Україні трасі, екскурсії до Батурина і «Черніговом стародавнім», боулінг, кінотеатр та театр, в якому всі діти побували вперше, і найцікавіше – Щедрий вечір в обласному педагогічному ліцеї.

лицей (2)Начальник управління освіти теж прийшов подивитись на «Козу» — її разом із гостями з Луганщини водили учні обласного педагогічного ліцею. Як належить, щедрували, ворожили. Дівчата традиційно кидались чоботями, аби дізнатись, у який бік підуть заміж. Як виявилось, роз’їдуться по всій Україні. А хлопці змагались, хто першим ожениться. Найспритнішим виявився наймолодший наречений. Співали українських пісень, танцювали усі гуртом… І загадували новорічні бажання — здавалось би, зовсім недитячі. Микола Конопацький, начальник обласного управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації: «До акції долучились всі – педагоги, позашкільники, всі радісно чекали на гостей. Патріотизм має бути дієвим. «Немає другого Дніпра, немає іншої Батьківщини». За багато років ми навчали дітей, але систему національно-патріотичного виховання не могли вибудувати». Для того, щоб ще повернутись, учні навіть розкидали монетки. На згадку про подорож у дітей залишились подарунки гостинних хазяїв: солодощі, різні сувеніри, а, головне, – незабутні враження і нові друзі. На знак вдячності юні рубіжани подарували голові облдержадміністрації натюрморт – його намалювала одна з дівчат. Теж картину, написану чернігівською художницею Валентиною Павленко, діти повезуть у якості гостинця Георгію Туці — голові Луганської військової-цивільної адміністрації. Яна Чернишова, педагог (м. Рубіжне, Луганська область): «Дітей не обдуриш – вони відчувають, що все це для них люди роблять від щирого серця: щиро вітають, скрізь чимось дивують». Тепер залишилось дочекатись, поки мир прийде на Донбас, і чернігівські діти зможуть відповісти своїм новим луганським друзям візитом вдячності.