Показники явки на ЗНО в області вищі за всеукраїнські, – брифінг



Про це повідомив директор Департаменту освіти та науки облдержадміністрації Юрій Стецюк під час пресбрифінгу сьогодні, 14 липня.
Він також нагадав, що у Луганській області створено 28 пунктів проведення ЗНО: у Сєвєродонецьку (6 пунктів), Лисичанську (4), Рубіжному (5), Новоайдарі (1), Широкому Станично-Луганського району (1), Попасній (2), Старобільську (5), Сватовому (2), Біловодську (2).
Крім того, в Сєвєродонецьку 1 та 3 липня також функціонували 4 пункти єдиного вступного випробування та 1 пункт єдиного фахового вступного випробування.
На всіх пунктах були створені комфортні та безпечні умови для учасників та персоналу.
Спікер зазначив, що попереду залишилось ще два випробування основної сесії ЗНО – з географії та хімії. Тестування з географії відбудеться в Сєвєродонецьку та Старобільську, а з хімії – лише в Сєвєродонецьку.
За перебігом процедури ЗНО спостерігали представники ЗМІ та громадські спостерігачі. Жодних зауважень щодо роботи персоналу пунктів проведення ЗНО немає.
Юрій Стецюк акцентував, що у зв’язку з набуттям чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань завершення 2019-2020 навчального року» частина випускників 11 класів, здобувачів освіти закладів професійної (професійно-технічної), фахової та фахової перед вищої освіти відмовилась від складання ДПА у формі ЗНО.
Цьогоріч на ЗНО з математики явка склала 83, 7%; з української мови і літератури – 74,1 %; з фізики – 81,4 %; з іноземних мов (французької, німецької, іспанської) – 40 %; з англійської мови – 88,7 %; з історії України – 69,9 %; з біології – 66,1 %.
Учасників, які допустили порушення процедури проведення ЗНО, в більшості випадків залишали при собі мобільні телефони та навушники. Саме з цієї причини за результатами проведених тестувань 7 осіб було позбавлено права продовжувати участь в ЗНО з певного предмету.
Крім того, повідомлено, що вже 24 липня розпочнеться додаткова сесія, яка триватиме до 10 серпня. Пункт проведення ЗНО для додаткової сесії створено в Сєвєродонецьку.
Окрема увага надається учням з тимчасово окупованих територій. Так, в 2019-2020 навчальному році в закладах освіти за дистанційною та екстернатною формою навчались 405 осіб, місцем проживання яких є непідконтрольна українській владі територія.
На основну сесію ЗНО зареєструвалось 329 таких випускників 11 класів. Усі вони взяли участь в тестуванні. Інші зареєструвались на додаткову сесію.
Також абітурієнти з тимчасово окупованих територій, які бажають навчатись в вищих закладах освіти, можуть вступити до вищих закладів освіти через освітні центри «Донбас-Україна».
Важливо, що з набуттям чинності Закону «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» передбачено – для осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія Донецької та Луганської областей, територія населених пунктів на лінії зіткнення, які отримали документ про повну загальну середню освіту, прийом на навчання до закладів вищої освіти здійснюється у межах установлених квот прийому до закладів вищої освіти України.